Ancistrus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ancistrus
Mladi mužjak bez brkova
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Siluriformes
Porodica: Loricariidae
Potporodica: Hypostominae
Tribus: Ancistrini
Rod: Ancistrus

Ancistrus je rod slatkovodnih riba, od kojih su sve poznate kao ancistrusi. Podrijetlom su iz rijeke Amazone i njenih pritoka. Česta je riba u akvaristici, a najraširenija vrsta u akvarijima je Ancistrus dolichopterus.

Izgled i osobine[uredi | uredi kod]

Ancistrusi su tipični predstavnici porodice Loricariidae; odlikuju se vertikalno spljoštenim tijelom i ustima koje imaju ulogu sisaljke. Sisaljka služi za struganje algi i mikroorganizama s kamenja, te opiranje jakoj vodenoj struji. Od ostalih članova podporodice Ancistrini razlikuju se kraćim i širim tijelom, te širom glavom. Karakteristično obilježje mužjaka predstavljaju "brkovi" s gornje strane glave, koji su kod ženki uglavnom odsutni ili vrlo mali. Nije sigurno za čemu ti brčići služe. Pretpostavlja se da oponašaju ličinke koje mužjak čuva, te da ženke u mužjacima s velikim i razgranatim brkovima vide dobre očeve svog potomstva.

Boja gornje strane tijela je tamnosmeđa, a prošarana je žutim točkama. Donja strana je žućkasta ili svjetlija nijansa boje tijela. Ancistrusi su poznati po svojoj sposobnosti da prežive u vodi s malim količinama kisika, zahvaljujući modificiranom želucu preko kojeg dišu. [1]

Ribe ovog roda uglavnom su miroljubive i prilagođene životu u akvariju, ali spolno zreli mužjaci mogu biti agresivni prema ostalim ancistrusima oba spola. Mužjaci narastu do 15 cm, ženke do 12 cm.

U akvariju[uredi | uredi kod]

Glava mužjaka s karakterističnim brkovima
Albino ženka

Popularne su među ljubiteljima akvarija upravo zbog svoje ishrane: cijenjeni su algojedi i vrlo korisni u suzbijanju zelenih algi u akvarijima. Iako su podrijetlom iz bistrih tropskih voda Južne Amerike, ancistrusi su vrlo otporne ribe i preživjet će u raznim nepogodnim uvjetima.

Temperatura vode koja im najbolje odgovara kreće se od 23 do 27°C, a životni vijek doseže i 12 godina. U normalnim akvarijskim uvjetvima ancistruse nije potrebno posebno hraniti, budući da se njihova ishrana sastoji od algi i ostataka riblje hrane. U trgovinama se mogu kupiti prilagođene tonuće tablete spiruline za ancistruse, koje će oni rado sisati. U nedostatku algi može im se dati kuhana blitva, grašak (bez kožice), spanjak, zelena salata (također kuhana), krastavac i ostalo povrće. Ancistrusi kojima nedostaje biljna hrana okrenut će se bušenju listova širokolisnih biljaka.

Ancistrusi su noćne ribe koje dan provode u pećinama, koje im treba oosigurati i u akvariju. Pored pećina, u akvariju s ancistrusima poželjno je imati granu ili panj, koja će im biti izvor potrebne celuloze.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Mužjak će očistiti pećinu i u nju privući ženku. Nakon mrijesta ženka napušta pećinu i dalje ne igra nikakvu ulogu u podizanju mlađi. Mužjak će čistiti jaja i odstranjivati neoplođenu i pljesnivu ikru, te perajima poticati cirkulaciju i aeraciju vode oko ikre. Za to vrijeme mužjak ne napušta pećinu i ne hrani se. Jaja će se izleći za 3-4 dana, a mužjak će mlađ čuvati prvih 7-10 dana nakon izlijeganja. Mlađ prve dane provodi zaljepljeno za strop i zidove pećine, hraneći se sadržajem svoje žumanjčane kesice. Mladi ancistrusi izlaze iz pećine u potragu za algama nakon proplivavanja, kada istroše sadržaj svojih žumanjčanih kesica.

Vrste[uredi | uredi kod]

Albino mužjak

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Satora, L.; 1998, Histological and ultrastructural study of the stomach of the air-breathing Ancistrus multispinnis (Siluriformes, Teleostei)