Alijansa za Italiju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alijansa za Italiju
Alleanza per l'Italia
Predsednik Frančesko Ruteli
Potpredsednik Enriko Boseli
Potpredsednik Pino Pisikio
Sekretar Lorenco Delai
Portparol Bruno Tabači
Koalicija Novi savez za Italiju
Osnovana 11. novembar 2009
Država  Italija
Ideologija Centrizam,
Hrišćanska demokratija,
Hrišćanska levica,
Socijalni liberalizam.
Dom poslanika
5 / 630
Senat
6 / 315
Evropski parlament
1 / 73
Međunarodno članstvo Alijansa demokrata
Evropska stranka Evropska demokratska partija
internet stranica

Alijansa za Italiju je italijanska politička partija. Partija koja sebe opisuje kao demokratsku, liberalnu i narodnu protivi se kako desničarskom populizmu tako i socijaldemokratskoj levici. Ovu partiju osnovao je Frančesko Ruteli, senator iz Demokratske partije i bivši predsednik stranke Bela Rada - Demokratija je sloboda.

Osnivanje[uredi | uredi kod]

Frančesko Ruteli 28. oktobra 2009. godine javnosti predstavlja Manifest za promene i dobru vladu uz podršku još desetoro suosnivača među kojima su i predsednik provincije Trento i gradonačelnik Venecije. U novembru 2009. godine Ruteli je predstavio ime i grb nove partije. Decembra je održana i prva skupština partije u Parmi, na kojoj je Ruteli istakao mogućnost da se partija ujedini sa UDC-om, ili uđe u koaliciju sa Đanfrankom Finijem, predsednikom donjeg doma Parlamenta i njegovom novom partijom. U martu 2010. godine partija prve put učestvuje na regionalnim izborima, najčešće zajedno sa UDC-om a samostalno samo u pokrajinama na jugu zemlje gde ne beleže značajnije rezultate.

Novi savez za Italiju[uredi | uredi kod]

Alijansa za Italiju ulazi u novu koaliciju u decembru 2010. godine zajedno sa Unijom Centra, Budućnošću i Slobodom i nekim manjim partijama.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]