Alergija na hranu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Alergija na hranu
lat.
Allergia alimentaria
Allergy food.jpg
Različite vrste hrane koje mogu izazvati alergijsku reakciju
Specijalnost Imunologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10 T78.0 Anafilaktični šok uzrokovan štetnim djelovanjem hrane
ICD-9 V15.01-V15.05
eMedicine med/806
MeSH D005512
Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).

Alergija od hrane jest štetan imunosni odgovor na proteine u hrani[1][2]. Alergija od hrane razlikuje se od manje štetnih odgovora na hranu kao što su intolerancija hrane, farmakološke reakcije i reakcije posredovane toksinima.

alergija od hrane farmakološke reakcije toksini intolerancija
štetan imunosni odgovor na proteine u hrani kofeinski tremori, sirna/vinska (tiraminska) migrena, trovanje skombroidnom (histaminskom) ribom trovanje bakterijskom hranom, stafilotoksin intolerancija laktoze (deficijencija laktaze)

Proteini u hrani koji pokreću alergijski odgovor nazivaju se alimentarnim alergenima. Procijenjuje se da gotovo 12 milijuna Amerikanaca pati od alergije od hrane,[3] a prevalencija je u rastu.[4] Šest do osam posto djece do treće godine ima alergiju od hrane kao i skoro četiri posto odraslih.[5]

Alergija od hrane uzrokuje otprilike 30.000 posjeta hitnoj službi i 100 do 200 smrti godišnje u Sjedinjenim Državam.[6] Najčešće alergije od hrane u odraslih jesu one od školjaka, kikirikija, orašastih plodova, ribe i jaja[5], a najčešće alergije od hrane u djece jesu one od mlijeka, jaja, kikirikija i orašastih plodova[5].

Terapija se sastoji od imunoterapije (desenzitizacije) ili izbjegavanja tako što alergična osoba izbjegava sve oblike dodira s hranom od koje je alergična. Područja istraživanja uključuju anti-IgE antitijela (omalizumab ili Xolair) i specifičnu oralnu tolerancijsku indukciju (SOTI) koji su pokazali nekakvu nadu za terapiju određenih alergija od hrane. Ljudi s dijagnosticiranom alergijom od hrane mogu nositi autoinjektor adrenalina kao što su EpiPen ili Twinject, zatim razne oblike nakita s medicinskim upozorenjem ili razviti plan za hitno djelovanje u dogovoru sa svojim liječnikom.

Više informacija[uredi - уреди | uredi kôd]

Referencije[uredi - уреди | uredi kôd]