Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kobra
Originalni naziv Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei
Žanr akcija, krimi-drama
Slogan Ihr Revier ist die Autobahn. Ihr Einsatz heißt: volles Tempo Ihre Gegner von heute: extrem schnell und gefährlich. Verbrechen ohne Limit – Jeder Einsatz volles Risiko für die Männer von Cobra 11.
Kompozitor Reinhard Scheuregger, Klaus Garternicht, Kay Skerra, Markus Lonardoni, Rainer Oleak, Jaro Messerschmidt, Nik Reich
Zemlja porekla Nemačka
Jezik Nemački
Broj sezona 17
Broj epizoda 232
Produkcija
Producent(i) Hermann Joha
Dužina trajanja 45 minuta (obična serija)
90 minuta (pilotni film; svaka 10. epizoda)
Produkcija
  • RTL
  • action concept Film- und Stuntproduktion GmbH
Emitovanje
Premijerno prikazivanje na RTL
Prvo prikazivanje 12. mart 1996.
Hronologija
Spoljašnje veze
Zvanični sajt
Sajt produkcije
IMDb profil


Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei (njemački izgovor: [ˈalaʁm fyːɐ ˈkobʁa ˌɛlf di ˈaʊ̯tobaːnpɔlɪˌʦaɪ]) je popularna njemačka televizijska serija o timu s policije na autocesti. Serija je izvorno postavljena u Berlinu, a kasnije u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Emitirana je u zemljama širom svijeta.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvornu čast su imali Johannes Brandrup kao Frank Stolte i Rainera Strecker kao Ingo Fischer. Fischer je napustio seriju samo dvije epizode kasnije, a zamijenio ga je Erdogan Atalay kao Semir Gerkhan.

Brandrup je završio sa prvom sezonom, a zamjenio ga je Mark Keller kao André Fux na njegovom mjestu. Keller je napustio seriju na kraju 6. sezone, a zamijenio ga je René Steinke sa ulogom Toma Kranicha. On je igrao između 7. i 14. sezone, a zatim se odlučio prestati i probati druge uloge.

Atalayev novi partner postao je Christian Oliver koji je imao ulogu Jana Richtera od 14. do 16. sezone. U 17. sezoni se ponovno vraća René Steinke kao Tom Kranich, međutim Steinke je odlučio neobnoviti ugovor i napustiti seriju početkom 20. sezone.

Steinkeova zamjena je Gerdeon Burkhard kao Chris Ritter. Burkhard je poznat po ulozi Alexandera Brandtnera u Inspektoru Rexu.

2008. godine. Burkharda zamijenjuje Tom Beck kao Ben Jäger i glumi sve do danas.

Likovi[uredi | uredi kod]

U prve dvije epizode glavni likovi bili su Frank i Ingo. Frank je vozio Audi 100 (C3), kasnije BMW E36, a Ingo je vozio Ford Sierra, no već u drugoj epizodi je ubijen.

Semir je glavni lik i jedan od policajaca koji su ostali na snazi od početka do kraja. Postao je Frankov drugi partner. On je najpoznatiji za vožnju svoje srebrne BMW serije (E36, E46 i E90) tijekom svoje karijere. U drugoj sezoni Semirov novi partner postaje Andre. On je vozio BMW E36, Mercedes-Benz W202, a kasnije i Mercedes-Benz W208 CLK 320 Coupe. On je ubijen u Mallorci nakon što je upucan u prsa.

Tom, novi Semirov partner također posjeduje Mercedes-Benz CLK 320, isti auto koje koristio Andre, a koji je uništen desetak puta. U jednoj od epizoda ubijena je Tomova cura, iako je bomba na autu bila podmetnuta njemu. Nakon toga Tom se povlači iz policije.

Jan je sljedeći Semirov partner. Koristio je Tomov Mercedes-Benz, a kasnije W209 CLK. On je ubrzo poginuo i Semir je bio prisiljen tražiti Toma da se vrati u policiju. Tom se odlučio vratiti kako bi se osvetio ubojicama svoje poginule djevojke i on koristi Janov automobil. Nakon što je neko vrijeme bio u seriji, potajno je bio i u vezi sa tajnicom policijske postaje, Petrom Schubert. Jedne večeri prilikom odlaska na slavlje kada su htjeli svima reći za svoju vezu Tom je ubijen.

Chris Ritter, optužen za Tomovo ubojstvo otkriva da je on policajac i postaje Semirov partner. Chris vozi plavi Mercedes-Benz W209 CLK 320 koji je isti kao što su vozili Jan i Tom. U sezoni 23. počeo je vozeći sivi Mercedes-Benz C350. Chris umire na kraju epizode "Unter Feinden“. Ben Jäger nasljednik je Chrisa Rittera. On se odlikuje kao ambiciozan, mladi časnik. Koristi isti automobil koji je koristio Chris. Semir je ispočetka nepovjerljiv prema njemu, ali ubrzo postaju dobri prijatelji.

Tu su Dieter Bonrath i Horst "Hotte" Herzberger. U seriji su od početka, a za razliku od Semira i ostalih koristili su zeleni i bijeli „Polizei“ Porsche 911 turbo auto Highway Patrol, a kasnije je zamijenjen za Porsche Cayenne s plavom bojom.

Tajnica policije mijenjala se četiri puta. Regina Christmann, nakon nje je došla Andrea Schäfer koja je bila Semirova cura, kasnije žena pa je postala Andrea Gerkhan, a nakon što je otišla na porodiljni dopust došla je Petra Schubert. Petra je bila Tomova cura no kako je Tom ubijen Petra više nije željela ostati u Policiji i nakon nje je stigla posljednja tajnica Susanne König.

Osim policajaca i tajnice tu je i Hartmut Freund, forenzičar koji nikad ne spava.

Policijska postaja je mjenjala šefice policije. Prva šefica bila je Catherine Lamprecht, zatim Anna Engelhardt, a nakon što je ona otišla zamijenila ju je Kim Krüger. Za razliku od Engelhardtice, Krügerica je puno stroža.

Lik Uloga Sezona Glumac
Detektiv inspektor Frank Stolte detektiv sezona 1. Johannes Brandrup
Detektiv glavni Ingo Fischer detektiv sezona 1. ep. 1., 2. Rainer Stecker
Detektiv glavni inspektor Semir Gerkan detektiv sezona 1. - danas Erdogan Atalay
Detektiv glavni inspektor Andre Fux detektiv sezona 2., 3. Mark Keller
Detektiv glavni ispektor Tom Kranich detektiv sezona 4. - 6.; 9. - 11. René Steinke
Detektiv Jan Richter detektiv sezona 7. - 8. Christian Oliver
Detektiv glavni nadzornik Chris Ritter detektiv sezona 11. - 12. Gedeon Burkhad
Detektiv inspektor Ben Jäger detektiv sezona 13. - danas Tom Beck
Glavni detektiv Catherine Lamprecht šefica sezona 1. - 2. (ep. 1. - 6 .) Almut Eggert
Glavni detektiv Anna Engelhardt šefica sezona 2. (ep.7.) - sezona 13. (ep.7.) Charlotte Schwab
Glavni detektiv savjetnik Kim Krüger šefica sezona 13. (ep.7.) - danas Katja Woywood
Regina Christmann tajnica sezona 1.-sezona 2. (ep.6.) Nina Weniger
Andrea Gerkan tajnica sezona 2. (ep.7.) - sezona 10. (ep.3) Carina Wiese
Petra Schubert tajnica sezona 10. (ep.3.) - sezona 11. (ep.1) Martina Hill
Susanne König tajnica sezona 11. - danas Daniela Wutte
Povjerenik policije Horst "Hotte" Herzberger policajac u uniformi sezona 1. - danas Dietmar Huhn
Povjerenik policije Dieter Bonrath policajac u uniformi sezona 1. - danas Gottfried Vollmer
Hartmut Freund forenzičar sezona 1. - danas Niels Kurvin

Proizvodnja mjesta[uredi | uredi kod]

Od 1996. do 1998., seriju je producirao zajednički Polyphon Film-und Fernsehgesellschaft mbH (odgovoran za sve druge proizvodne aspekte kao što su snimanje / postprodukcija / mjesto izviđanje itd.) i [https://web.archive.org/web/20120421082300/http://www.actionconcept.com/site/ Arhivirano 2012-04-21 na Wayback Machine-u ActionConcept] (akrobacija). Te epizode snimljene su u Berlinu, posebice u mjestu nekadašnjeg Checkpoint Bravo i okolne države Brandenburg. 1998., ActionConcept je preuzeo kao jedina tvrtka za proizvodnju i sva snimanja / proizvodnje/rad sjedište u Hürth južno od Kölna . Od tada, događaji su pucali i u Kölnu i Düsseldorfu, kao i na nekoliko velikih autocesta (A540/A44 i sada uglavnom na Filmautobahn Aldenhoven po Düren - između Kölna i Düsseldorfa u državi Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Ostalo[uredi | uredi kod]

U intro špici tekst je sljedeći:

IHR Revier ist die Autobahn (Njihovo je područje autocesta)

IHR Tempo ist mörderisch (Njihov tempo je ubitačan)

Ihre Gegner: Autoschieber, Mörder und Erpresser (Protivnici, kradljici automobila, ubojice i nasilnici)

Einsatz rund um die Uhr für die Männer von Cobra 11 (Neprekidan zadatak za ljude iz Cobre 11)

Unsere Sicherheit ist IHR Job (Naša sigurnost je njihov posao).

Cobra 11 naziv je tima - Semira i njegovog partnera. Svakom timu iz Policije na autocesti dodijeljen je naziv, primjerice Hotte i Dieter su Cobra 7, dok je šefica policije Cobra 1 i td.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]