Al Aksa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Al Aksa

Al Aksa (arapski: المسجد الاقصى, O ovom zvuku Al-Masjid Al-Aqsa) je džamija u Jerusalimu. Ona je jedno od najpoznatijih muslimanskih svetilišta.

Na mestu gde se danas nalazi Al Aksa, čuvena džamija nekada je bio Jerusalimski hram. Ovaj hram je do temelja srušen u 1. veku, nakon neuspele jevrejske pobune protiv Rimljana. Nakon razorenja, Jevrejima je bio zabranjen ulazak u Jerusalim. Nakon što su ga preoteli od hrišćanske Vizantije grad su zauzeli Muslimani, koji su na mestu nekadašnjeg hrama sazidali džamiju. Zapadni zid koji opasuje uzvišenje na kome se nalazi Al Aksa, smatra se jedinim ostatkom Solomonovog hrama i predstavlja najsvetije mesto za Jevreje koji ga nazivaju i zidom plača. Mnogi smatraju da je Al Aksa džamija plava sa pozlaćenim krovom, međutim nije ali se često prikazuje u medijima kao da je to Al Aksa, međutim ona se nalazi nedaleko od Al Shakrah džamije i Al Aksa ima crn krov.

Al Aksa se nalazi na mestu nekadašnjeg Hrama, koji je opet sazidan na brdu Moriji, gde je, prema Bibliji, praotac Avram doveo Isaka da ga žrtvuje kako bi pokazao svoju vernost Bogu. Ta stena se još uvek nalazi u sredini Al Akse. Treba spomenuti da muslimani negiraju tvrdnju da se Al Aksa nalazi na mestu straozavetnog hrama. Za takvu tvrdnju, međutim, nema mnogo osnova.

Sa platoa Al Akse jasno se vidi Zlatna kapija, koja je nekada zvana i Istočna. To je bila glavna kapija za ulazak u Jerusalim.

Galerija

[uredi | uredi kod]

Koordinate: 31°46′35″N35°14′8″E