Akumulator

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Akumulator je vrsta baterije, elektrohemijskog uređaja, koja je sposobna da vrši dvostruko pretvaranje (konverziju) energije. Moguće je pretvarati električnu energiju u hemijsku, što se smatra punjenjem akumulatora, jer se tada vrši uvećanje potencijalne energije akumulatora. Međutim, moguće je vršiti i pretvaranje hemijske energije u električnu, kao i kod svake baterije, priključenjem električnog potrošača na krajeve akumulatora (polove) kada akumulator proizvodi električnu energiju i predaje je električnom kolu.

Akumulator se sastoji od jedne ili više ćelija koje imaju dve elektrode (katodu i anodu) koje su uronjene u elektrolit. Jedna ćelija olovnog akumulatora daje napon od približno 2 V, a serijskim povezivanjem ćelija dobija se akumulatorska baterija nazivnog napona koji odgovara broju ćelija pomnoženim s naponom jedne ćelije. Na primer, za nazivni napon od 12 V potrebno je spojiti 6 ćelija od 2 V serijski.

Najpoznatiji i najčešće prisutni u praksi su olovni i alkalni.

Akumulatori spadaju u sekundarne elektro-hemijske izvore (reverzibilne) električne energije i mogu više puta pretvarati hemijsku u električnu energiju i obrnuto (mogu se puniti i prazniti).

Za razliku od akumulatora baterija spada u takozvane primarne izvore električne energije jer pretvara hemijsku energiju u električnu i ne može se puniti (proces nije reverzibilan).

Opasnosti[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Pošto se u akumulatorima nalaze hemijska jedinjenja opasna po ljudski organizam i životnu sredinu potrebno je obratiti pažnju pri rukovanju sa njima.
    • Treba voditi računa da naročito mala deca ne dođu u kontakt sa akumulatorima jer je opasno ako hemikalije prsnu u oči ili u organe za disanje i varenje jer može doći do opekotina, gušenja i trovanja.
    • Posle upotrebe (neispravne) akumulatore ne treba bacati na smetlište ili u prirodu već ih treba prikupljati i reciklirati kako se ne bi zagađivala voda i zemljište (životna sredina).

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Electric batteries
Wiktionary-logo-en.pngPotražite izraz Akumulator u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.