Ajetul-Kursi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ajetul-Kursija, doslovno "Ajet o Prijestolju", 255 ajet sure El Bekare jedan je od dužih kur'anskih ajeta, a i jedan od temeljnih koji govore o utočištu i zaštiti. Oni su poznati kao Ayat al-hifz.

Originalno arapski[uredi | uredi kod]

اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ مْوَمَا خَلْفَهُ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Transkripcija i Prijevod od Besima Korkuta[uredi | uredi kod]

ALLAHU LA-ILAHE ILLA-HU, EL-HAJJUL-KAJUM.

LA TE'HUZUHU SINETUN VE-LA NEVM.

LEHU MA FISSEMAVATI VE MA FIL-ERD.

MEN ZELLEZI JEŠFE-U INDEHU ILLA BI IZNIH.

J'ALEMU MA BEJNE EJDIHIM VE MA HELFEHUM.

VE LA JUHITUNE BI ŠEJ-IN MIN ILMIHI ILLA BI-MA ŠAE.

VESIA KURSIJJU-HUSSEMAVATI VE-ERD,

VE-LA JE-UDUHU HIF-ZUHUMA,

VE HUVEL-ALIJJUL-AZIM.

Prevod: Samo je Allah Tebareke ve te ala Bog. Nema drugog Boga osim Allaha Tebareke ve te ala. On je živi i sve što postoji On održava. Njega ne obuzima drijemež niti san. Njegovo je sve što je na nebesima i što je na zemlji. Niko ne može kod Njega posredovati bez njegove dozvole. On zna sve što je pred ljudima i sto je iza njih. Ljudi ne znaju osim ono što im je On dao da spoznaju, njegova vlast obuhvata nebesa i Zemlju. Održavanje nebesa i Zemlje On vrši bez truda i zamora. On je uzvišeni i Veliki.