Abwehr

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Abwehr (izgovor: Abver) je bila nemačko informaciono i protivobaveštajno odeljenje Vrhovne komande oružanih snaga nacističke Nemačke, tokom Drugog svetskog rata to jest nemačka vojna obavještajna služba koja je postojala između 1921. i 1944. godine. „Abwehr“ je nemačka reč, koja se obično prevodi kao „odbrana“, i dolazi od reči Amt Ausland Abwehr.

Abver se javljao kao centralna strateška insitucija za organizaciju i izvođenje subverzivne delatnosi širokog obima u inostrantsvu. Nastala je spajanjem odeljenja za inostranstvo Ausland i odbranu Abwehr ministarstva odbrane, od kojih se prvo bavilo vezom između armije i vanjskih poslova a drugo obaveštajnim delatnostima.

Vođa Abvera tokom Drugog svetskog rata je bio admiral Vilhelm Kanaris. Pod njegovim vođstvom, Abver je krajem rata postao centar zavereništva protiv nacističkog režima. Uz pomoć Kanarisove zaštite, jedan od njegovih podređenih, Hans Oster, je pomogao da se organizuje unutrašnja opozicija nacistima. U aprilu 1943, mnogi od Osterovih ko-zaverenika su uhapšeni, i Abver je stavljen pod stalnu prismotru. Kanaris je otpušten u februaru 1944, a Abver će biti utopljen u SS tokom leta 1944. godine.

Tijekom rata osim klasičnih obavještajnih i diverzantskih akcija Abver je osnovao i klasične vojne jedinice koje su sudjelovale u borbama. Najpoznatije od njih su bile nemačka branderburška divizija i kvislinška ukrajinska armija pod zapovjedništvom Stepana Bandere i Mikole Lebeda.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Vojna enciklopedija, Beograd, 1970., knjiga prva, strana 5 i 6.