A Night to Remember (knjiga)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
A Night to Remember
A Night to Remember 1955 edition cover.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Walter Lord
Država  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Žanr(ovi) historija
Izdavač R & W Holt
Datum izdanja novembar 1955
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica 260 (tvrdi uvez)
ISBN ISBN 0-03-027615-2
OCLC broj 1075502

A Night to Remember (sh. Noć za pamćenje) je knjiga američkog historičara Waltera Lorda, originalno objavljena 1955. godine i danas poznata kao jedan od najedetaljnijih i najautoritativnijih prikaza potapanja putničkog broda RMS Titanic.

Lord je zanimanje za temu razvio dijelom zbog toga što je poticao iz brodovlasničke porodice, a dijelom zbog toga što je 1926. kao dijete putovao na RMS Olympic, brodu-blizancu Titanica. Lord je za potrebe pisanja intervjuirao 63 preživjela putnika, te njihove iskaze iskoristio kako bi na njima temeljio tada još nekonvencionalnu strukturu knjige. Umjesto tradicionalne faktografske kronologije, Lord je zbivanja prikazivao prije svega iz perspektive preživjelih, na gotovo "impresionistički" način. Usprkos toga, A Night to Remember se odlikovala izuzetnim bogatstvom detalja i podataka za buduće historičare. Nakon objavljivanja je postala bestseler, a što se dijelom tumači publicitetom koji je dvije godine ranije stvorio hollywoodski Titanic, a još više općenitim osjećajem tjeskobe koje je izazivao tadašnji hladni rat i mogućnost da uslijed njegove eskalacije cjelokupna civilizacija i čovječanstvo dožive istu sudbinu kao zlosretni brod. Dio kritičara je, pak, uspjeh tumačio i svojevrsnim osjećajem nostalgije za Belle Epocque kao dobom u kome je vladao nesputani optimizam, vjera u progres i opća sigurnost, a čiji će kraj potapanje samog Titanica simbolički označiti.

A Night to Remember je već sljedeće godine ekranizirana kao TV-drama u okviru antologije Kraft Television Theatre. Dvije godine kasnije je u Britaniji snimljen istoimeni igrani film. Lordu je knjiga omogućila reputaciju najvećeg stručnjaka za Titanic. Godine 1986. je, nakon otkrića olupine, napisao svojevrsni nastavak pod imenom The Night Lives On.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]