1925. na televiziji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
1925. na televiziji
< · 1923 · 192419251926 · 1927 · >
na filmu

TV-serije (premijere)


Globalni televizijski događaji[uredi | uredi kod]

Dan Mjesec Događaj
25. mart John Logie Baird izvodi prvu javnu demonstraciju svog "televizora" u robnoj kući Selfridges u londonskom Oxford Streetu. Demonstracije pokretnih silueta se nastavljaju u aprilu. Sistem se sastoji od 30 linija i 12,5 sličica u sekund.
13. jun Charles Francis Jenkins postiže prvu sinkroniziranu transmisiju pokretnih silueta (shadowgraphs) i zvuka, koristeći 48 linija i mehanički sistem. 10-minutni film sa minijaturnom vjetrenjačom u pokretu je poslan iz Anacostije u Washington, DC. Slike promatraju predstavnici američkog Nacionalnog biroa za standarde, ratne mornarice, Ministarstva trgovine i drugi vladini funkcionari. za taj događaj koristi izraz "prva javna demonstracija radiovizije".
13. jul Vladimir Zworykin podnosi patent za televiziju u boji.
o. august–oktobar Zworykin prvi put demonstrrira svoju električnu kameru sa katodnom cijevi i prijemnik za direktore korporacije Westinghouse, koristeći nepokretnu sliku sa slovom "X". Za sliku se govori da je nejasna, sa lošim kontrastom i slabom definicijom.
2. oktobar John Baird u svojoj laboratoriji postiže prvu televizijsku sliku uživo sa gradacijom tona (koja nije silueta ili slika u dva tona) in his laboratory. Baird dovodi laboratorijskog pomoćnika Williama Tayntona pred kameru i njegovo lice postaje prvo lice na televiziji. Ali brzina od pet sličica u sekundi ne daje realistične pokrete.