Prije 1925. na televiziji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Globalni televizijski događaji[uredi | uredi kod]

Godina Događaj
1873 Willoughby Smith otkriva fotoprovodljivost kemijskog elementa selena. Na temelju toga je izumljena fotoelektrična cijev.
1877 George R. Carey iz američkog grada Bostona stvara selenski telektroskop—kameru koja može projicirati pokretnu sliku na udaljeno mjesto. Telektroskop predstavlja prvi prototip televizijskog aparata.
1880 William E. Sawyer iz SAD i Maurice Leblanc u Francuskoj, nezavisno jedan od drugog, predlažu prijenos slika brzim "skaniranjem".
1884 Paul Nipkow pronalazi Nipkowljev disk, sredstvo za mehaničko skaniranje slika. Ta metoda će se kasnije koristiti u eksperimentima sa mehaničkom televizijom.
1895 Noah S. Amstutz demonstrira transmissiju fotografskih raster slika preko električnog telegrafa.[1]
1897 Karl Ferdinand Braun pronalazi katodnu cijev, te je koristi kao osciloskop.
1900 Ruski inženjer Konstantin Perski 18. augusta iste godine prvi koristi izraz "televizija" na Međunarodnom električnom kongresu u Parizu.
1907 Boris Rosing šalje slike silueta geometrijskih oblika, koristeći Nipkowljev disk, doboš-ogledalo i prijemnik u obliku katodne cijevi.
1908 Škotksi inženjer Alan Campbell-Swinton u pismu časopisu Nature detaljno opisuje modernu elektroničku kameru i sistem prikaza koji će drugi inženjeri razviti 1920-ih.
1921 Charles Francis Jenkins sa grupom prijatelja u Washingtonu osniva poduzeće Jenkins Laboratories sa službenim ciljem "razvoj radio-filmova koji bi se emitirali kao sredstvo zabave u domove".
1922 Charles Jenkins prvi put javno demonstrira načelo rada televizije. Niz statičkih fotografija je telefonskom žicom poslan iz Washingtona u mornaričku bazu NOF u Anacostiji, a potom putem radija poslan natrag u Washington.
1922 Philo Farnsworth prvi opisuje disektor u cijevi, koji koristi cezij kako bi elektronički proizvodio slike; radnu verziju neće izraditi sve do 1927.
1923 Charles Jenkins prvi put demonstrira "pravu" televiziju sa pokretnim slikmama. Slike silueta od 48 linija su emitirane brzinom od 16 sličćica u sekundi iz Washingtona u bazu Anacostia.
1923 Vladimir Zworykin podnosi patent za potpuno elektronski sistem televizije, preteču televizijske kamere sa električnim skaniranjem. Patent neće dobiti sve do 1938. nakon značajnih revizija i sudskih sporova.
1924 John Logie Baird demonstrira polumehanički televizijski sistem sa transmisijom pokretnih slika silueta.
1924 Vladimir Zworykin podnosi patent za kinescope, cijev koja služi kao prijemnik televizijske slike.


Izvori[uredi | uredi kod]