Šubler

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Merenje šublerom spoljnog gabarita.

Šubler, kljunasto merilo ili nonijus je ručni merni alat za razna precizna merenja spoljnih i unutrašnjih gabarita, tačnost 1/10 milimetra za šubler koji meri do 150 mm.

Izrađuje se od čelika, ali i drveta za merenja predmeta većih dimenzija (npr. šumari koriste za merenje prečnika stabala).

Kljunasto pomično merilo 

Kljunasto pomično merilo je precizni ručni merni instrument namenjen za merenje spoljnih i unutrašnjih veličina. Pored ovog zvaničnog naziva ovaj instrument je poznat i kao nonijus, pomično merilo ili lenjir sa nonijusom.

Pomično merilo se sastoji od nekoliko osnovnih delova:

1-Merni lenjir sa nepokretnom skalom (naziva se još i glavnom skalom),

 2-Pokretna ili klizna skala (naziva se još i pomoćna skala),

3-Vijak za fiksiranje pokretne skale.

U zavisnosti od proizvođača i konstruktivnih karakteristika šubleri mogu imati veći broj pričvisnih vijaka i ostalih elemenata. Ipak, smatra se da su najbolja pomična merila ona sa najmanje delova.

Postoji više veličina šublera. Standardni može da meri veličine do 150mm. Postoje i manja koja su zgodna za nošenje u džepu za merenje manjih veličina ali i mnogo veća koja se koristi u šumarstvu za merenje prečnika stabala. Uglavnom se izrađuje od metala. Neka specijalna za potrebe elektrotehničke struke izrađuju se od plastike. Za potrebe šumarstva pomoćna merila se izrađuju od drveta. Najčešće ima dve skale jednu u inčima i jednu u milimetrima, odnosno podržava i metrički sistem i britanski imperijal unit sistem. Dalji tekst se odnosi na metrički sistem, dakle odnosi se na skalu u milimetrima.

Svi šubleri nemaju istu preciznost merenja. Njihova preciznost zavisi od njihovih konstruktivnih karakteristika. Naravno, veću preciznost prati i veća cena mernog instrumenta. Pomična merila se izrađuju sa tačnošću 0.1, 0.05, 0.02 i 0,01mm. Odnosno može meriti veličine tačnosti stotog dela milimetra. Na samom mernom instrumentu je upisana vrednost koja označava tačnost tog mernog instrumenta. U konkretnom slučaju na slici to je 0.02. Ponekada se oznaka tačnosti označava kao razlomak npr. 1/20=0.05 ili 1/50=0.02. Tačnost klasičnih šublera ide do najviše 0.02. Za veću tačnost koriste se šubleri sa satom ili digitalni šubleri.


Physics template.svg Nedovršeni članak Šubler koji govori o fizici je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.