Šeherezada

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Šeherezada
شهرزاد
Lik iz serijala Hiljadu i jedna noć
Debi {{{prvo}}}
Portratirao/la Mili Avital, Catherine Zeta-Jones, Claude Jade, María Montez, Cyrine Abdelnour, Sulaf Fawakherji
Detalji
Spol ženski
Zanimanje kraljica supruga
Obitelj Glavni vezir (otac)
Dunyazad (sestra)
Bračni drug(ovi) Šahrijar
Djeca 3 sina
Religija Islam
Državljanstvo Perzija
Other namesShahrazad, Shahrzād, Šahrzād

Šeherezada ili Šeherzada je legendarna perzijska kraljica i pripovjedačica priča iz Hiljadu i jedne noći.

Šeherzada u knjizi[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovo je uokvirena priča u kojoj Šeherzada svoje priče priča caru Šahrijahu koji je zamrzio cijeli ženski rod i svaku noć u svoju palači dovodio po jednu novu djevicu za ženu, koju bi jutrom ubijao. Šahrijah je mrzio žene zbog prevare koju mu je nanijela njegova supruga sa robom. Šeherzada se svojom voljom prijavila da ode kralju i u noći sa njim ga je zamolila da se pozdravi sa svojom sestrom koja joj je tada tražila da ispriča priču. Šeherzada je započela svoju priču i prekidala je u jutro na najzanimljivijem mjestu, tako da bi svaki put car odgodio njenu smrt da bi čuo kraj priče. To je trajalo hiljadu i jednu noć. U tom periodu ona je utcala na kralja, njegovo ponašanje i razmišljanje i rodila mu tri sina. Nakon toga kralj ju je ostavio u životu i učino ju svojom stalnom saputnicom.

Šeherzada u stvarnom životu[uredi - уреди | uredi izvor]

Neki smatraju da je Šeherzadin lik djelimično ili potpuno izgrađen na kraljici Homāy, kćerci Bahmana, koja je imala epitet Čehrzād (što znači: uzvišenog izgleda) po kojem je nastalo ime lika u knjizi. Također se smatra da je majka Harun al-Rashida oblikovala Šeherzadin lik.