Šablon:IČ – Les Vampires

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Les Vampires (sh. Vampiri) je francuski nijemi filmski serijal od 10 epizoda snimljen od 1915. do 1916. godine u režiji Louisa Feiulladea. Radnja je smještena u Pariz gdje protagonist, novinar Philipe Guérande (čiji lik tumači Édouard Mathé) nastoji raskrinkati opasnu bandu apaša (kriminalaca) pod imenom Vampiri. Epizode variraju po dužini, a Les Vampires ukupno traje 6,5 sati te se ponekad navodi kao jedan od najdužih filmova svih vremena. Zbog tematskih i stilskih sličnosti sa Feuilladeovim serijalima Fantomas i Judex se često navodi i kao drugi dio trilogije.

Les Vampires je sniman s relativno niskim budžetom, te uglavnom bez gotovog scenarija, te se Feuillade često oslanjao na improvizaciju samih glumaca. Kritika ga je, za razliku od njegovog ostvarenja Fantomas, uglavnom negativno dočekala, a film u cjelini i pojedine epizode su bile predmetom javnih osuda i prijetnji cenzurom zbog navodnog veličanja kriminala. Publika je, međutim, prigrlila film, a Musidora koja je u filmu tumačila arhetipski lik fatalne vamp zavodnice Irme Vep postala jednom od najvećih filmskih zvijezda svog doba. Kasniji kritičari i filmski historičari su Les Vampires proglasili Feuilladeovim magnum opusom, jednim od najboljih filmova svog vremena kao i jednim od najuticajnijih ostvarenja u historiji filma.

Godine 1996. je francuski režiser Olivier Assayas filmu Les Vampires odao počast kroz vlastito ostvarenje Irma Vep čija radnja prikazuje snimanje suvremenog remakea. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Cardcaptor Sakura – Markion – Bitka za Moskvu

ArhivaPrijedlozi