Čavao

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ekseri

Čavao ili ekser je materijal koji služi za mehničko povezivanje dva materijala. Izgledom liči na šipku/valjak/osovinu koja na jednoj strani ima zašiljeni deo a na drugoj proširenje radi lakšeg ukucavanja.

Koriste ih stolari, tesari, obućari, tapetari, staklorezci...

U materijale se utiskuje ukucavanjem najčešće alatom koji se zove čekić , mada postoje i drugi alati koji obavljaju istu funkciju ali su električni, pneumatski i sl. Poželjno je koristiti rukavice kao zaštitno sredstvo od povreda.

Ekseri se najčešće prave od mekšeg gvožđa, postupkom mašinskog kovanja. Gvozdeni ekseri se proizvode tzv masovnom proizvodnjom pa im je cena relativno niska. Najčešće se ukucavaju u drvo, ali mogu i u zid ili druge materijale. Dužina im je od 1 cm do 20 cm a prečnik od 1 do 6-7 mm. Ekseri mogu biti, po potrebi i presvučeni nekim antikorozivnim materijalom jer ih u agresivnim okolinama napada korozija.

Ekseri mogu biti od i drveta. Drvene eksere koriste obućari i oni se ukucavaju u kožu tj u cipele.

Svaka struka koristi eksere prema svojim potrebama. Obućarski drveni ekseri nemaju glavu, tapetarski su kratki ali sa velikom glavom, stolarski za lamperiju su posebno tanki i sl.