Velika pljačka kladioničara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Velika pljačka kladioničara (engl. The Great Bookie Robbery) je naziv za zločin počinjen u Melbourneu 21. aprila 1976.

Tada je dobro organizirana šestoročlana banda profesionalnih kriminalaca oplčjačkala između 6 i 12 miliona dolara iz Victoria Cluba, smještenog na drugom katu zgade u Queen Streetu. Pljačkaši - Raymond Bennett, Ian Carroll, Laurence Prendergast, braća Brian i Leslie Kane te Norman Lee - iznajmili su ured u istoj zgradi te tamo sakrili opljačkani novac lažirajući bijeg u kombiju. Novac nikada nije bio pronađen, a Lee je, iako okrivljen, na kraju oslobođen optužbi. Ni ostali članovi bande nisu okrivljeni. Lee je godine 1992. ubijen od strane policije prilikom pljačke na melbourneskom aerodromu.

Detalje pljačke je sredinom 1990-ih objavio Leejev advokat Phillip Dunn, QC, a to je uključilo i identitet pljačkaša. Prendergast je nestao godine 1985 dok je ostatak bande bio pobijen do 1983. S obzirom da nitko od sudionika nije bio formalno optužen, Velika pljačka kladioničara je do današnjeg dana ostala neriješen zločin.

Televizijska miniserija[uredi | uredi kod]

Godine 1986. je u Australiji snimljena istoimena televizijska miniserija koja se sastojala od tri dijela od po 90 minuta, a koja je prikazivala događaje prije, za vrijeme i poslije pljačke. Lee je sudjelovao u snimanju kao savjetnik, te čak koristio vlastitu kuću u Verity Street, Richmondu kao lokaciju.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]