Valerie Harper

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Valerie Harper
glumica
Valerie Harper
Biografske informacije
Rođenje22. 8. 1939. (1939-08-22) (dob: 84)
Suffern, New York, SAD
SupružnikRichard Schaal (1964-1978)
Tony Cacciotti (1987-); 1 dijete
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period1959–
Znamenite uloge
Službene stranice
www.valerieharper.com

Valerie Harper (22.8. 1940. u Suffernu, New York) je Emmyjima nagrađivana američka glumica, najpoznatija po ulozi Rhode Morgenstern-Gerard u TV-seriji The Mary Tyler Moore Show iz 1970-ih, kao i njenom spinoffu Rhoda.

Biografija[uredi | uredi kod]

Harper je rođena u miješanoj katoličko-protestantskoj porodici u državi New York, a kasnije je odrasla u Oregonu (iako zbog njene najpoznatije uloge mnogi smatraju kako je Židovka iz New Yorka).

Karijeru je započela kasnih 1950-ih kao plesačica na Broadwayu, a potom imala nekoliko manjih uloga u holivudskim filmovima.

Sitcom The Mary Tyler Moore Show je predstavljao prekretnicu njene karijere. Uloga kozerske Njujorčanke Rhode Morgenstern u toj seriji joj donijela brojne nominacije za Emmy, a tri puta uzastopce je osvojila tu nagradu. Njen komičarski talent, kao i popularnost lika koga je tumačila, naveo je TV-mrežu CBS da tom liku posveti posebnu seriju Rhoda.

Valerie Harper se istakla i filmskim ulogama, pa je tako za lik meksičke supruge u filmu Freebie and the Bean nominirana za Zlatnog globusa.

1980-e, međutim, nisu bile tako uspješne za Valerie Harper. Pokušaj da joj se slava eksploatira sitcomom Valerie je doživio fijasko zbog svađe s producentima oko plaće. Harper je napustila snimanje a serija je promijenila ime u The Hogan Family.

Valerie Harper je prilično aktivna u glumačkom sindikatu Screen Actors Guild, a 2001. se neuspješno natjecala za mjesto njegove predsjednice.

Televizijski nastupi[uredi | uredi kod]

Filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]