Cynthia Nixon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cynthia Nixon
Cynthia Nixon na Tribeca festivalu prilikom premijere filma An Englishman in New York 2009.
Biografske informacije
RođenjeCynthia Ellen Nixon
9. 4. 1966. (1966-04-09) (dob: 58)
New York, New York, SAD
SupružnikChristine Marinoni (2012–)
PartnerDanny Mozes (1988–2003)
Djeca3
Znamenite uloge

Cynthia Nixon (rođena 9. aprila, 1966.) američka je pozorišna i filmska, pozorišna i televizijska glumica nagrađivana Tonyjem i Emmyjem u širokoj javnosti poznata po svojoj ulozi advokatkinje Mirande Hobbes u seriji Sex and the City.

Biografija[uredi | uredi kod]

Nixon je rođena Njujorčanka, koja je u svet glume ušla već sa 12 godina, ali potvrdu je dobila tek 1980. godine za njen broadwayski debi u ulozi Dinahe Lord u predstavi The Philadelphia Story, za šta je dobila Theatre World Award, 1981. godine.

Kao brucoškinja, 1984. glumila je u dva broadwayska hita reditelja Mike Nicholsa: u The Real Thing , u kojoj je glumila ćerku Jeremy Ironsa i Christine Baranski i u predstavi Hurlyburly . Iste godine imala je kratku ali zapaženu ulogu u Amadeusu Miloša Formana, a prvu značajnu sporednu filmsku ulogu dobila je 1986. u filmu The Manhattan Project. Glumila je i u miniseriji The Murder of Mary Phagan sa Jack Lemmonom i Kevinom Spaceyjem.

Godine 1988. glumila je Juliju u Romeo and Juliet na New York Shakespeare Festivalu, kao i u nekoliko uloga u The Heidi Chronicles na Broadwayu 1989. godine 1994. zamenila je Marciu Gay Harden u ulozi Harper Pitt u drugom delu Kushnerove predstave Angels in America i bila je nominovana za Tony Award za najbollju sporednu glumicu u predstavi za ulogu u Indiscretions, 1996. godine. To je bila već njena šesta uloga na Broadwayu. Glumila je i u nagrađivanoj predstavi The Last Night of Ballyhoo (1997).

Nixon je jedna od osnivačica pozorišne trupe The Drama Dept., koja uključuje glumce i glumice kao što su Sarah Jessica Parker, Dylan Baker, John Cameron Mitchell i Billy Crudup.

Imala je uloge u filmovima kao što su Addams Family Values (1993), Marvin’s Room (1996) i The Out-of-Towners (1999)., ali nijedna od ovih uloga joj nije donela slavu.

Svoju pravu popularnost je dobila glumeći racionalnu i ciničnu advokatkinju potpuno predanu poslu, Mirandu Hobbes u seriji Sex and the City (1998-2004). Posle dve nominacije za nagradu Emmy u 2002. i 2003., konačno je dobila Emmy za sporednu ulogu u seriji, 2004. godine.

Pojavljivala se u serijama kao što su ER, kao i u još jednoj lekarskoj seriji House. Za ulogu Eleanor Roosevelt u Warm Springs (2005) dobila je nominaciju za Emmy. Godine 2006. osvojila je Tony Award za najbolju glavnu glumicu u predstavi za ulogu u Rabbit Hole.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Nixon je bila u vezi sa profesorom engleskog, Danny Mozesom od 1988. do 2003. godine i sa njim ima dvoje dece, Samanthu (1996) i Charlesa Ezekiela (2002). Godine 2004. počele su da se šire glasine da je Cynthia Nixon u vezi sa aktivistkinjom Christine Marinoni. Februara 2005. New York Post je objavio da se Nixon seli na Brooklyn sa svojom devojkom, ali je Nixon to demantovala januara 2006. u The New York Times-u, rekavši da je prioritet imalo školovanje njene dece u školama na Manhattanu i da se zato nije preselila. Nixon nije napravila veliku priču od njenoj coming outa. Pričajući o svojoj vezi sa New York magazine-om, 2006. godine, Nixonova je rekla da nikada nije potiskivala svoju seksualnost: „Nisam se borila, nisam pokušavala da potisnem. Srela sam ovu ženu i zaljubila se u nju [...]“ Kada se outovala kao lezbejka, Nixon kaže da su je novinari i fotografi proganjali, kao i njenu devojku, ali onda je sve to prestalo: „Paparaci su bili ispred moje kuće. Kod roditelja moje devojke bili su engleski novinari. Zvali su telefonom svaku osobu sa kojom je ona išla u školu. Zamalo da me stave na naslovnu stranu People magazina. A onda je prestalo, jer zapravo nije bilo ništa da se kaže. […] ako vas neko juri, prestanite da bežite. I oni će prestati da vas jure.“[1]

Nixon je imala rak dojke, ali zbog stigme u Hollywoodu krila je to skoro dve godine. Posle toga, ne samo da priznaje da je imala rak dojke, već je postala aktivistkinja i uspela je da ubedi NBC da emituje njenu emisiju o raku u udarnom terminu[2].

Uloge[uredi | uredi kod]

Njene filmske i televizijske uloge, između ostalog, uključuju:

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Educating Cynthia za New York magazine, 2.10.2006.
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-28. Pristupljeno 2007-06-07. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]