The Man (roman, Wallace)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Man
prvo izdanje
Autor(i)Irving Wallace
Žanr(ovi)roman
IzdavačSimon & Schuster
Datum izdanja1964
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica766
OCLC broj711242
Dewey Decimal813.54
LC klasifikacijaPZ4.W1875 Man PS3573.A426

The Man (sh. Čovjek ili Vlast[α 1]) je roman američkog književnika Irvinga Wallacea objavljen 1964. godine. Protagonist je crni političar Douglas Dillman koji se nalazi na mjestu privremenog predsjednika Senata u trenutku kada splet tragičnih okolnosti ukloni predsjednika, potpredsjednika i predsjednika Predstavničkog doma, a zbog čega on, u skladu sa odredbama Ustava, postaje predsjednik. Radnja prikazuje kako njegov dolazak na vlast izaziva žestoku reakciju kako među bijelim rasistima, tako i među crnačkim milutantima, odnosno brojne spletke koje će dovesti do pokretanja postupka opoziva.

The Man je objavljen u vrijeme žestokih debata koje je u američkoj javnosti izazvao pokret za građanska prava američkih crnaca, odnosno njime povezanih rasnih sukoba, te je izazvao izuzetnu pažnju tada još uvijek teško zamislivom idejom da bi predsjednik u većinski bijelim SAD mogao postati crnac. Kasnije se ispostavilo kako je The Man je ispravno predvidio situacije u kojima bi predsjednik mogao uistinu postati crnac, kao što se dogodilo sa Barackom Obamom 2009. godine, odnosno situacije u kojima predsjednik postaje ličnost koja nije bila izabrana za predsjednika ili potpredsjednika, kao što je bio slučaj sa Geraldom Fordom 1974. godine.

Godine 1972. je The Man adaptiran u istoimeni igrani film gdje je glavnu ulogu tumačio James Earl Jones.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Doslovan prijevod engleskog izraza "The Man" je čovjek, ali se u američkom slengu od 1950-ih do 1970-ih koristio za vlast ili establišment.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]