The Man (film, 1972)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Man
RežijaJoseph Sargent
ProducentLee Rich
ScenarioRod Serling
PredložakThe Man; autor:
Irving Wallace
UlogeJames Earl Jones
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaEdward Rosson
MontažaGeorge Jay Nicholson
StudioABC Circle Films
Lorimar
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
19. 7. 1972 (1972-07-19)
Trajanje93 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

The Man (sh. Čovjek ili Vlast[α 1]) je američki igrani film snimljen 1972. godine u režiji Josepha Sargenta. Po žanru je politička drama, a temelji se na istoimenom romanu Irvinga Wallacea, inspiriranog rasnim sukobima 1960-ih. Protagonist, čiji lik tumači James Earl Jones, je crni političar koji se nalazi na uglavnom protokolarnoj funkciji privremenog predsjednika Senata kada ga neočekivani splet događaja dovede u situaciju da, po odredbama Ustava preuzme dužnost predsjednika SAD. Radnja prikazuje njegovo nastojanje da funkciju, na koju nije bio izabran, obavlja što savjesnije i vodi umjerenu, bez obzira što je izložen mržnji bijelih rasista, pritiscima crnih militanata i spletkama etabliranih političara.

The Man, za koji je scenario napisao ugledni scenarist Rod Serling, je originalno zamišljen kao televizijski film, ali je na kraju umjesto na televiziji prikazan u kino-dvoranama, navodno zato što su producenti bili oduševljeni njegovom kvalitetom i političkom relevantnošću u izbornoj godini. U stvarnosti je TV-mreža ABC odustala od prikazivanja na pritisak vodećih oglašivača, zabrinutih zbog predrasuda rasistički nastrojenog dijela publike. Film je nakon premijere dobio uglavnom mlake kritike, a sa kojima se mnogo godina kasnije složio i Jones, smatrajući film "nedovoljno ispoliranim".

Uloge[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Doslovan prijevod sa engleskog je "čovjek", ali je u američkom žargonu od 1950-ih do 1970-ih izraz "the man" služio za vlast ili establišment.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]