The Adventure of the Stockbroker's Clerk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Stockbroker's Clerk"

Sidney Paget: "Gledajući u bijednu figuru"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1893.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1889.
Klijent(i) Hall Pycroft
Zločinac/ci braća Beddington

"The Adventure of the Stockbroker's Clerk" (srpskohrvatski: Posrednikov pisar) je jedna od 56 kraktih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u ožujku 1893. u Strandu, uz originalne ilustracije Sidneyja Pageta, a čini sastavni dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Mladi pisac, Hall Pycroft, konzultira Holmesa oko sumnji koje ima vezano uz dobro plaćeni posao što mu je ponuđen. Holmes, Watson i Pycroft putuju u Birmingham, gdje je posao baziran, tokom čega im Pycroft objašnjava kako je prije radio u jednoj posredničkoj kući, prije nego je otpušten. Iako jest našao novi posao u posredničkoj kući, Mawson and Williams, prije nego ga je prihvatio javio mu se Arthur Pinner, koji mu je ponudio posao upravitelja u distribucijskoj kompaniji baziranoj u Francuskoj.

Pycroft je poslan u Birmingham kako bi se susreo s Harryjem Pinnerom, Arthurovim bratom i suosnivačem kompanije. Plaća koja mu se nudi je izrazito visoka, čak i dobije £100 unaprijed, no poslodavci traže od njega da potpiše ugovor i da ne šalje pismo svojim potencijalnim poslodavcima kako odbija njihovu ponudu. Iako odmah počinje raditi, Pycroft počinje sumnjati u svoje poslodavce zbog niza neprofesionalnih aspekata svog posla, ali i zbog činjenice da oba Pinnera imaju specifično zlatno punjenje na istom mjestu, što sugerira da bi mogli biti jedna te ista osoba.

Kada trio dolazi u Birmingham, Pycroft Holmesa i Watsona predstavi kao prijatelje koji traže posao. Pinner, koji je čitao novine, vidno je u šoku i kada oni odu, pokuša samoubojstvo, ali ga Watson uspije oživjeti. Holmes zaključi kako postoji samo jedan 'Pinner' - naime, kako prevaranti nisu imali dovoljno ljudi, pokušali su Pycrofta uvjeriti tako što se Pinner pretvarao da je vlastiti brat, nadajući se da će međusobne sličnosti Pycroft pripisati genetici. Nadalje zaključi kako je jedini cilj prevare bilo dobivanje Pycroftova potpisa kako bi lažnog Pycrofta mogli zaposliti u Mawsona, koji je čuvao nekoliko vrijednih stvari u sefu. Pycroft je trebao raditi upravo u sefu.

Iz novina, ubrzo saznaju kako se dogodio pokušaj pljačke u kompaniji Mawson and Williams - kradljivac je uhvaćen, ali je čuvar ubijen. Ukradena je vrijednost od oko £1,000, ali je Beddington, krivotvoritelj i obijač, uhapšen. Beddington se pretvarao da je Pycroft, dok je njegov brat glumio dvojicu Pinnera.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]