The Adventure of the Cardboard Box

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Cardboard Box"

Sidney Paget: "Minuciozno ih je pregledao"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1888.
Klijent(i) Susan Cushing
Zločinac/ci Jim Browner

"The Adventure of the Cardboard Box" (srpskohrvatski: Kartonska kutija) je jedna od 56 priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je premijerno objavljena u Strandu 1892. godine, a danas sačinjava sastavni dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes (u većini britanskih izdanja), dok je rjeđe svrstana u zbirku His Last Bow (u većini američkih izdanja).

Razlog ovome je činjenica da je Doyle osobno zahtijevao da priča bude izbačena iz prvog izdanja zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes. Iako je u Sjedinjenim Državama prvo izdanje sadržavalo priču, ono je ubrzo zamijenjeno novim izdanjem bez navedene priče, koja je kasnije uvrštena u zbirku His Last Bow. Danas, kao što je rečeno, većina britanskih izadanja priču stavlja u zbirku The Memoirs of Sherlock Holmes, dok je u Sjedinjenim Državama zamjena još uvijek često korištena.

Vjerojatni razlog Doyleovog zahtjeva da se priča izbaci iz zbirke je tematika preljuba, za koju je smatrao da bi bila neprikladna za mlađe čitatelje.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Gospođica Susan Cushing dobiva paket, kartonsku kutiju, u kojoj se, u hrpi soli, nalaze dva otkinuta ljudska uha. Inspektor Lestrade vjeruje kako se radi o bolesnoj šali što su ju izvela tri studenta medicina koja su ranije stanovala kod gospođice Cushing, ali su izbačeni zbog lošeg ponašanja. S druge strane, Holmes sumnja u ozbiljan zločin, tvrdeći kako bi studenti medicine koji imaju pristup laboratoriju za seciranje vjerojatno koristili nešto drugo (formalin), a ne običnu sol, da sačuvaju ljudsko uho te kako bi rez svakako bio precizniji. Pismo je poslano iz Belfasta, adresa nečitko napisana (uz ispravke), što sugerira osobu slabijeg obrazovanja, a čvor na paketu je vezan tako da ukazuje na osobu s mornarskim iskustvom.

Holmes rješenje smatra toliko jednostavnim da govori Lestrade da ne navodi njegovo ime u izvještaju. Tek nekoliko pitanja gospođici Cushing, nekoliko opservacija, pošta u Liverpool i posjet Sarah Cushing, Susaninoj sestri, bili su dovoljni Holmesu da zaključi kako par ušiju pripada Mary Cushing, mlađoj Susaninoj i Sarahinoj sestri, i njezinom izvanbračnom ljubavniku, koji su žrtve ubojstva. Ubojica je Jim Browner, Maryjin suprug. On je poslao uši (navevši kao primatelja tek "S. Cushing") misleći kako Sarah još uvijek živi kod Susan, što nije bila istina. Browner, koji je izrazito neugodan kad pije, želio je prestraviti Sarah, koju je smatrao krivom što je ubio svoju suprugu.

Prema Holmesovim instrukcijama, Lestrade sačeka Brownerov brod u Londonu i onda ga uhiti. Browner priznaje sve, ali naiđe na veliku simpatiju prisutnih. On je tek čovjek, razdoren moralno i psihološki, koji se osjeća toliko krivim da bi jedva dočekao vješala. Pravi krivac u ovoj priči je, moralno, ako ne zakonski, Sarah Cushing, koja je pokušala zavesti Jima, a kada je bila odbijena, odlučila je uništiti njegov brak.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]