Sportska sociologija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sportska sociologija je specijalna sociologija koja se bavi istraživanjen ukrštanja područja sporta, [nauka nauke] o sportu i sociologije. Ona je usko povezana sa naukom, koja se bavi istraživanjem socijalnog dejstva u sportu, kao i dejstva socijalnih promena, u kojima je sport relevantan. Ona je disciplina koja se temelji na teoriji i strogo postupa empirijski.

Osvrt[uredi | uredi kod]

Sportska sociologija je najviše raširena u SAD-u. Od 1980. godine važi kao subdisciplina nauke o sportu i sociologije u Austriji, od 1970. godine u Nemačkoj. Internacionalno udruženje sociologije sporta je osnovano 1967. Generalni sekretar (kasnije predsednik) bio je Ginter Lišen. Od 1960. godine je pojam „sportska sociologija“ zamenjen sinonimom „sociologija sporta“. Prvu uvodnu knjigu „Sociologija sporta“ je napisao Hajnc Rise 1921.

Sociološka pozadina[uredi | uredi kod]

Sport je uvek imao sociološku pozadinu. On počinje ratničkim vežbama, koje je trebalo da posluže kao sveobuhvatni zadatak muških stanovnika u zaštiti zajednice; odatle sport poseduje odbrambeno sportske osobine pa i u antičkim gradovima državama (kao i u grčkom Polisu) je imao uvek i religiozno uporište, kao što pokazuje i postanak olimpijskih igara. Vremenom je bio proteran sa dvorova, a onda kao sastavni deo vaspitanja u internatima, postao je jače ozakonjen i razvio je takođe i osnovne oblike pristojnosti („To nije sportski“). Sa razvićem nacionalnih država postao je sredstvo propagande, a sa medijima sastvani deo industrije zabave i oblik konzumiranja.

Područje primene[uredi | uredi kod]

Kroz sportsku sociologiju može da se objasni, koliko duboko se ogledaju trendovi jednog društva u sportu. Jer sport ne postoji sam za sebe, već je uvek ugrađen u sociokulturološke okvire. U vreme masovnih medija, mnogi profesionalni sportisti definišu se svojim sportskim uspehom, koji postižu velikim naporom i pratećim ugovorima za reklame.

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Monografije
Časopisi
  • International Review for the Sociology of Sport. A quarterly edited on behalf of the International Society of Sport Association, Jg. 1 (1966) ff. ISSN 0074-7769.
  • Journal of sport & social issues, Bd. 1 (1984) ff. ISSN 0193-7235.
  • Sociology of Sport Journal. The official journal of the Center for the study of sport in society, Northeastern University, Bd. 1 (1977) ff. ISSN 0741-1235.
  • Sport und Gesellschaft. Zeitschrift für Sportsoziologie, Sportphilosophie, Sportökonomie, Sportgeschichte, Bd. 1 (2004) ff. ISSN 1610-3181.