Sonora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 29°38’ SGŠ, 110°52’ ZGD

Ukoliko ste tražili pustinja, vidite članak Sonora (pustinja).
Sonora
Sonora
Zastava
Geslonema
Državna himna: "Sonora querida"
Glavni gradErmosiljo
Službeni jezici španski
Površina
 -  Ukupno 182,052 km2 (2.)
Stanovništvo
 -  Popis iz 2005  2.394.861 (19.)
 -  Gustoća 23/km2
Valuta Pezos
Vremenska zona -8
Pozivni broj 52
Web domena .mx

Sonora je savezna država u severozapadnom delu Meksika. Graniči se sa državama Čivava, Sinaloa, Donja Kalifornija, Novi Meksiko i Arizona, dok na zapadu izlazi na Kalifornijski zaliv. Ona predstavlja drugu po veličinu meksičku državu, a zauzima oko 9,2% ukupne teritorije Meksika. Podeljena je na 72 opštine od kojih svaka ima svog predsednika, dok se na čelu države nalazi guverner. Prestonica Sonore je grad Ermosiljo.

Španci su počeli da istražuju ovu teritoriju u prvoj polovini 16. veka, a tokom narednog perioda Sonora je postala značajan kolonijalni centar za eksploataciju bakra, zlata, srebra i drugih rudnih sirovina. Status države je dobila 1824. godine, ali indijanska plemena Jaki na njenoj teritoriji nisu pokorena sve do početka 20. veka.

Sonora izlazi na Kortezovo more u Kalifornijskom zalivu, preko koga je povezana sa Pacifikom. Ovo je veoma značajno za razvoj privrede zemlje. Zbog granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, ona ostvaruje bliske ekonomske, kulturne i političke veze sa Arizonom, Novim Meksikom i Kalifornijom.

Glavne privredne grane su: rudarstvo, stočarstvo, ribolov i poljoprivreda. Zemlja je uglavnom neplodna ili delimično plodna, tako da se velikim delov navodnjava. Od biljnih kultura najviše se gaje: žitarice, pamuk, duvan i kukuruz.