Silvio Berlusconi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi


Mandat
8. svibnja, 2008. – 16. studenog, 2011.
Prethodnik Romano Prodi
Nasljednik Mario Monti

Mandat
11. lipnja, 2001. – 17. svibnja, 2006.
Prethodnik  Giuliano Amato
Nasljednik Romano Prodi

Mandat
27. travnja, 1994. – 17. siječnja, 1995.
Prethodnik  Carlo Azeglio Ciampi
Nasljednik Lamberto Dini

Rođenje (1936-09-29)29. 9. 1936.
Milano
Smrt 12. 6. 2023. (dob: 86)
Milano
Politička stranka Naprijed Italija
Kuća slobodā
Pol slobodā
Narod slobodā
Supružnik Carla Dall'Oglio
Veronica Lario
Zanimanje poslovni čovjek

Silvio Berlusconi (Milano, 29. 9. 1936. - 12. 6. 2023.) bio je italijanski poslovni čovjek, političar i državnik koji tri puta osvojio mandat premijera Italije.

Rođen je u familiji srednje klase, a nakon studija prava se počeo baviti građevinom. S vremenom je stvorio Fininvest, medijsku kuću koja će s vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV-kuće, radio stanice i novine u Italiji. Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom partijom i njenim vođom Bettinom Craxijem, postao je jedan od najbogatijih i najuticajnijih ljudi u Italiji. Postao je i vlasnikom nogometnog kluba AC Milan, što mu je donijelo veliku popularnost širom Italije i Evrope.

Početkom 1990-ih su kraj hladnog rata i otkriće niza korupcijskih skandala doveli do sloma dotada vladajućih demokršćana i socijalista, te se držalo da ništa neće stajati na putu reformiranim komunistima koji pola vijeka nisu bili na vlasti, pa se nisu uprljali u očima italijanskih glasača. Berlusconi je odlučio tome dati alternativu u obliku vlastite stranke po imenu Forza Italia, te stvorio desničarsku koaliciju kojoj se pridružili reformirani neofašisti iz stranke Alleanza Nazionale i padanijski separatisti iz Lega Nord. Ta je koalicija dobila izbore godine 1994. i Berlusconi je po prvi put postao premijer.

Godine 1996. se koalicija raspala, a novim izborima su na vlast došli ljevičari na čelu s Romanom Prodijem. Pet godina kasnije Berlusconi je ponovno dobio izbore kao vođa desnice te postao premijer, a njegov drugi mandat je najduži u historiji Republike Italije.

Berlusconi se istakao po neoliberalnoj ekonomskoj politici, zalaganju za evropsko ujedinjenje ali i bliskim vezama s američkom administracijom Georgea W. Busha, kojeg je podržao u invaziji na Irak. Zbog toga, kao i zbog niza istraga o korupciji te izjava koje opravdavaju i veličaju fašizam, Berlusconi je jedna od najkontroverznijih ličnosti današnje Evrope.

Na parlamentarnim izborima 2006. ga je tijesno porazila koalicija lijevog centra na čelu s bivšim premijerom Romanom Prodijem. Nakon što se ta koalicija raspala, u aprilu 2008. je na čelu desničarske koalicije ponovno osvojio izbore.

Njegov treći mandat je koincidirao sa izbijanjem velike globalne krize koja je izuzetno teško pogodila Italiju, a također je bio obilježen i seksualnim skandalima. Sve je to dovelo do drastičnog pada Berlusconijeve popularnosti i gubitka dotadašnjih političkih saveznika. Nakon što je u jesen 2011. eskalirala kriza zemalja eurozone Berlusconi je izgubio većinu u Parlamentu, te 8. novembra 2011. najavio ostavku.

Vanjske veze