Sandinistički front nacionalnog oslobođenja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava FSLN

Sandinistički front nacionalnog oslobođenja (španski Frente Sandinista de Liberación Nacional) je politička stranka socijalističke orijentacije u Nikaragvi. Osnovana je 1961. u ilegali kao pokret usmjeren na rušenje režima predsjednika Anastasia Somoze, a ime je dobio po Ernestu Sandinu, legendarnom borcu protiv američkih snaga u Nikaragvi 1920-ih i 1930-ih. 1970-ih su počeli s intenzivnim gerilskim aktivnostima koje su 1979. kulminirale u rušenju Somoze i sandinističkoj revoluciji.

Sandinisti su po preuzimanju vlasti započeli cijeli niz demokratskih reforma, ali i onih usmjerenih na stvaranje socijalističkog društva po marksističkim načelima. Zbog toga, kao i zbog povezanosti s Kubom i Sovjetskim Savezom, SAD su preko CIA-e i od nje obučenih kontraških pobunjenika vodili rat s ciljem rušenja sandinističkog režima. Sandinisti su na kraju 1990. izgubili vlast nakon demokratskih izbora.

FSLN je, međutim, ostala jedna od dvije najjače političke stranke u Nikaragvi, iako se od nje 1995. odvojila socijaldemokratska frakcija poslije nazvana Pokret sandinističke obnove (MRS). Godine 2006. je njen vođa Daniel Ortega izabran za predsjednika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]