SOS Eisberg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
S.O.S. Eisberg
RežijaArnold Fanck
Tay Garnett
ProducentCarl Laemmle Jr.
Paul Kohner
ScenarioArnold Fanck
Friedrich Wolf
UlogeLeni Riefenstahl (obje verzije)
Gibson Gowland (obje verzije)
Ernst Udet (njemačka verzija)
Gustav Diessl (njemačka verzija)
Rod La Rocque (engleska verzija)
DistribucijaUniversal Studios
Datum(i) premijere
30. 8. 1933 (1933-08-30) (Njemačka)
Trajanje90 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
 Sjedinjene Države
Jeziknjemački / engleski

SOS Eisberg (sh. SOS Ledenjak) je njemačko-američki crno-bijeli pustolovni film snimljen 1933. godine u režiji Arnolda Fancka i Taya Garnetta.

Radnja, djelomično inspirirana stvarnim događajima vezanima uz spašavanje posade zračnog broda Italia prije pet godina, je smještena na Grenland i prikazuje akciju spašavanja njemačkog polarnog istraživača koji se izgubio na ledenjaku. Film je nastao kada je Carl Laemmle Jr., šef hollywoodskog studija Universal angažirao Arnolda Fancka, njemačkog režisera specijaliziranog za tzv. planinske filmove, a čija je glavna zvijezda bila Leni Riefenstahl, koja ovdje tumači ulogu istraživačeve žene. U nastojanju za što većom autentičnosti, ekipa na čelu sa Fanckom je snimala na grenlandskim lokacijama, a što je bilo propraćeno velikim poteškoćama i mnogim po život opasnim incidentima, pa su, poput protagonista, njeni članovi bili prisiljeni odlaziti u akcije spašavanja. U njima je sudjelovao proslavljeni njemački avijatičar Ernst Udet, koji je u SOS Eisberg tumačio samog sebe.

Film je kasnije dosnimljen na lokacijama u Švicarskoj i u berlinskim studijima. U skladu s tadašnjom praksom, snimljena je i verzija na engleskom pod naslovom SOS Iceberg. Rezultati na kino-blagajnama nisu bili dobri, ali su kritičari izuzetno hvalili scene snimljene na Grenlandu.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Fanck, Arnold (1933) S. O. S. Eisberg. Mit Dr. Fanck u. Ernst Udet in Groenland. Die Groenland-Expedition des Universal-Films S. O. S. Eisberg. München: F. BruckmannAG OCLC 219890420
  • Riefenstahl, Leni (1933) Kampf in Schee und Eis. Leipzig: Hesse und Bacher Verlag
  • Sorge, Ernst (1935) WITH 'PLANE, BOAT, AND CAMERA IN GREENLAND: An Account of the Universal Dr. Fanck Greenland expedition. London: Hurst & Blackett, Ltd
  • Riefenstahl, Leni (1995) A Memoir. NY Picador USA ISBN 0-312-11926-7 pg 104, 108-122, 131, 133-134

Vanjske veze[uredi | uredi kod]