Popis ruskih federalnih subjekata po broju stanovnika

Izvor: Wikipedia

Ovo je popis ruskih federalnih subjekata po broju stanovnika, prema popisu stanovništva 2002..

Ukupan broj stanovnika je bio 145.166.731. Stanovnici koji su živili izvan Ruske Federacije nisu uključeni u popis..

  1. savezni grad Moskva: 10.382.754;
  2. Moskovska oblast: 6.618.538;
  3. Krasnodarski kraj: 5.125.221;
  4. savezni grad Petrograd: 4.661.219;
  5. Sverdlovska oblast: 4.486.214;
  6. Rostovska oblast: 4.404.013;
  7. Baškirska: 4.104.336;
  8. Tatarska: 3.779.265;
  9. Čeljabinska oblast: 3.603.339;
  10. Nižnjenovgorodska oblast: 3.524.028;
  11. Tjumenjska oblast : 3.264.841 (uključiva Hantijsko-Mansijsku i Jamalskonenečki AO, bez njih 1.325.018);
  12. Samarska oblast; 3.239.737;
  13. Krasnojarski kraj: 2.966.042 (uključiva Evenčki i Tajmirski AO, bez njih 2.908.559);
  14. Kemerovska oblast: 2.899.142;
  15. Permski kraj*: 2.819.421;
  16. Stavropoljski kraj: 2.735.139;
  17. Volgogradska oblast: 2.699.223;
  18. Novosibirska oblast: 2.692.251;
  19. Saratovska oblast: 2.668.310;
  20. Altajski kraj: 2.607.426;
  21. Irkutska oblast: 2.581.705 (uključiva Ustordinski AO, bez njega 2.446.378);
  22. Dagestan: 2.576.531;
  23. Voroneška oblast: 2.378.803;
  24. Orenburška oblast: 2.179.551;
  25. Omskska oblast: 2.079.220;
  26. Primorski kraj: 2.071.210;
  27. Tulska oblast: 1.675.758;
  28. Lenjingradska oblast: 1.669.205;
  29. Udmurtska: 1.570.316;
  30. Vladimirska oblast: 1.523.990;
  31. Belgorodska oblast: 1.511.620;
  32. Kirovska oblast: 1.503.529;
  33. Tverska oblast: 1.471.459;
  34. Penzjanska oblast: 1.452.941;
  35. Habarovski kraj: 1.436.570;
  36. Hantijsko-Mansijska: 1.432.817 (uključena u Tjumenjsku oblast);
  37. Uljanovska oblast: 1.382.811;
  38. Brjanska oblast: 1.378.941;
  39. Jaroslavljska oblast: 1.367.398;
  40. Arhangelska oblast: 1.336.539 (uključiva Nenečki AO, bez njega 1.294.993);
  41. Čuvaška: 1.313.754;
  42. Vologodska oblast: 1.269.568;
  43. Kurska oblast: 1.235.091;
  44. Rjazanjska oblast: 1.227.910;
  45. Lipecka oblast: 1.213.499;
  46. Tambovska oblast: 1.178.443;
  47. Čitska oblast: 1.155.346 (uključiva Aginskoburjatski AO, bez njega 1.083.133);
  48. Ivanovska oblast: 1.148.329;
  49. Čečenija: 1.103.686;
  50. Smolenska oblast: 1.049.574;
  51. Tomska oblast: 1.046.039;
  52. Kaluška oblast: 1.041.641;
  53. Kurganska oblast: 1.019.532;
  54. Komi Republic: 1.018.674;
  55. Astrahanska oblast: 1.005.276;
  56. Burjatska: 981.238;
  57. Kalinjingradska oblast: 955.281;
  58. Jakutska: 949.280;
  59. Amurska oblast: 902.844;
  60. Kabardo-Balkarska: 901.494;
  61. Murmanska oblast: 892.534;
  62. Mordvinska: 888.766;
  63. Orelska oblast: 860.262;
  64. Pskovska oblast: 760.810;
  65. Kostromska oblast: 736.641;
  66. Marijska: 727.979;
  67. Karelija: 716.281;
  68. Sjeverna Osetija-Alanija: 710.275;
  69. Novgorodska oblast: 694.355;
  70. Sahalinska oblast: 546.695;
  71. Hakasija: 546.072;
  72. Jamalskonenečki AO: 507.006 (uključen u Tjumenjsku oblast);
  73. Inguška: 467.294;
  74. Adigejska: 447.109;
  75. Karačajevsko-Čerkeska: 439.470;
  76. Kamčatska oblast: 358.801 (uključiva Korjački AO, bez njega 333.644);
  77. Tuva: 305.510;
  78. Kalmička: 292.410;
  79. Altajska: 202.947;
  80. Židovska autonomna oblast: 190.915;
  81. Magadanska oblast: 182.726;
  82. Ustordinski AO: 135.327 (uklučen u Irkutsku oblast);
  83. Aginskoburjatski AO: 72.213 (uključen u Čitsku oblast);
  84. Čukotski AO: 53.824;
  85. Nenečki AO: 41.546 (uključen u Arhangelsku oblast);
  86. Tajmirski AO: 39.786 (uključen u Krasnojarski kraj);
  87. Korjački AO: 25.157 (uključen u Kamčatsku oblast);
  88. Evenčki AO: 17.697 (uključen u Krasnojarski kraj)

* Permski kraj je uspostavljen 1.12. 2005., spajanjem Permske oblasti i Komi-Permjačkog okruga. Ali, svi podaci o stanovništvu su dani po stanju od 2002. godine, kada su ta dva subjekta još bila odvojena.

Vidi još[uredi - уреди]

Napomena: Pojedini ruski federalni subjekti su dijelom inih, većih subjekata. Sukladno tome, u Tjumenjskoj oblasti se nalazi Hantijsko-Mansijska i Jamalskonenečki autonomni okrug, Krasnojarski kraj sadrži i Tajmirski i Evenčki AO, i t.d.. Gdjegod je bilo moguće, obuhvaćajući subjekt je naveden sa svim svojim sastavnim dijelima.