Otto John

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Otto John, 1954

Otto John (19. mart 1909. – 26. mart 1997) bio je njemački pravnik i obavještajac, poznat po tome što je od 1950. do 1954. služio kao prvi načelnik zapadnonjemačkog Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka (BfV), odnosno po njegovom nikad razjašnjenom bijegu u i iz Istočne Njemačke.

John je za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjelovao u antinacističkom pokretu otpora iu zavjeri protiv Adolfa Hitlera. Nakon neuspjeha zavjere, poslije koje je uhapšen i pogubljen njegov brat Hans, Otto John je preko neutralne Španije uspio prebjeći u Britaniju gdje je ostatak rata proveo radeći za BBC-ove propagandne radio-emisije na njemačkom jeziku.

Poslije rata je na čelu novoosnovane BfV stupio pod britanskim pokroviteljstvom, usprkos protivljenja zapadnonjemačkog kancelara Konrada Adenauera. Na dužnosti je ostao sve do 10. obljetnice zavjere, kada je 20. jula 1954. godine iznenada nestao. Tri dana kasnije se pojavio u Istočnom Berlinu te u tamošnjim medijima javno osudio Adenauerovu politiku.

John je 12. decembra 1955. ponovno prebjegao, ovaj put na Zapad. Iako je tvrdio da je njegov bijeg zapravo bila otmica od strane KGB-a, odmah je uhapšen i osuđen na četiri godine zatvora zbog izdaje. Iz zatvora je pušten 1958. godine, te je ostatak života proveo pokušavajući dokazati svoju nedužnost.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]