Ivan Cesar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dr. sc. Ivan Cesar (Beletinec, Sveti Ilija, 9. svibnja 1936., Zagreb, 26. studenoga 1993.) bio je hrvatski političar, književnik i prevoditelj, poznat kao osnivač Hrvatske kršćanske demokratske stranke (HKDS) te jedan od ministara u ratnoj Vladi demokratskog jedinstva.

Cesar je prije početka političke karijere bio poznat kao stručnjak za slavistiku i slovensku književnost. HKDS je osnovao 1990. godine pred prve višestranačke izbore na kojima je nastupio zajedno s još nekoliko stranaka okupljenih u Koaliciju narodnog sporazuma. HKDS je na njima uspjela dobiti parlamentarni status, i temeljem toga je u jeku rata ljeti 1991. Cesar kao njen predstavnik ušao u Gregurićevu vladu, kojom su dominirali predstavnici vladajućeg HDZ. Kao i drugi oporbeni političari, nakon Sarajevskog primirja se počeo 1992. ozbiljnije razilaziti s politikom Franje Tuđmana te ju je napustio.

U ljeto 1992. se kao kandidat HKDS natjecao na predsjedničkim izborima, na kojima je završio na 7. mjestu. Taj je poraz njega i Marka Veselicu, vođu Hrvatske demokratske stranke, potakao da se udruže u novu stranku pod imenom Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU).

Bibliografija[uredi | uredi kod]