Historija feminizma u Ujedinjenom Kraljevstvu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Feminizam u svom suvremenom obliku u Ujedinjenom Kraljevstvu datira od početka 19. vijeka. Iako se spisateljica Mary Wollstonecraft i njen spis A Vindication of the Rights of Woman iz 1790. godine navode kao prvo sistematsko izlaganje feminističkih ideja, britanski feminizam je svoj poticaj dobio nešto kasnije, u raznim reformističkim pokretima koji su nastojali ublažiti ili otkloniti neželjene posljedice industrijske revolucije.

To se prvenstveno odnosilo na pojedince, organizacije i pokrete koji su nastojali poboljšati socijalni i ekonomski položaj žena kroz djelomično ili potpuno izjendačavanje njihovih političkih i drugih prava s muškarcima. To je najviše do izražaja došlo u borbi za žensko pravo glasa, koja je početkom 20. vijeka dovelo do stvaranja sufražetkinja, jednog od najpoznatijih feminističkih pokreta u historiji.

Sufražetkinje su svoje ciljeve ostvarile u periodu između 1918. i 1928. godine, kada su žene izjendačene u pravu glasa s muškarcima. Nakon toga su se britanske feministkinje, kao i u mnogim zapadnim državama, prvenstveno posvetile borbi za socijalnu i ekonomsko jednakost, odnosno dobijanje istih plaća i prilika za zapošljavanje kao i muškarci.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Melanie Phillips; The Ascent of Woman — A History of the Suffragette Movement and the ideas behind it, Time Warner Book Group London, 2003. ISBN 0-349-11660-1.
  • Martin Pugh, Women and the women's movement in Britain, 1914–1999, Basingstoke [u.a.]: * St. Martin's Press [u.a.], 2000.
  • Barbara Caine, Victorian Feminists , Oxford University Press 1992
  • Barbara Bodichon Arhivirano 2013-09-30 na Wayback Machine-u founder of the women's right movement in England.