Harry Potter and the Half-Blood Prince (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harry Potter and the
Half-Blood Prince
PrijevodHarry Potter i Princ miješane krvi
RežijaDavid Yates
ProdukcijaDavid Heyman
David Barron
ScenarioSteve Kloves prema romanu
J. K. Rowling
UlogeDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Michael Gambon
Alan Rickman
Jim Broadbent
Robbie Coltrane
Maggie Smith
Helena Bonham Carter
Helen McCrory
David Thewlis
Timothy Spall
MuzikaNicholas Hooper
John Williams
Premijera15. 7. 2009 (2009-07-15)
Jezikengleski jezik
Trajanje153 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioHeyday Films
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet$250,000,000
Zarada$934,416,487
Tehnička ekipa
FotografijaBruno Delbonnel
MontažaMark Day
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Harry Potter and the Order of the Phoenix Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1
Harry Potter and the
Half-Blood Prince
na Internet Movie Database

Harry Potter and the Half-Blood Prince je britansko-američki fantastični film iz 2009. kojeg je režirao David Yates prema istoimenom romanu J. K. Rowling. Ovo je šesti nastavak serijala o Harryju Potteru, čiji scenarij ponovo potpisuje Steve Kloves, a produkciju David Heyman i David Barron. Radnja filma prati Harryjevu šestu godinu u Hogwartsu tijekom koje ga zainteresira neobična knjiga, zaljubi se i pokušava pronaći sjećanje koje je ključ za Voldemortov pad. Harryja Pottera, kao i u prijašnjim nastavcima, tumači Daniel Radcliffe, dok njegove prijatelje, Rona Weasleyja i Hermione Granger, tumače Rupert Grint i Emma Watson. Ovom nastavku je prethodio film Harry Potter and the Order of the Phoenix, a sljedeći je bio film Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1.

Snimanje je započelo 24. rujna 2007., a kulminiralo svjetskom premijerom 15. srpnja 2009. godine, dan prije četvrte obljetnice izlaska istoimene knjige. Izuzev Sjedinjenih Država, film je distribuiran kako u obična tako i IMAX 3D kina diljem svijeta. Kako su sjevernoamerička kina imala višetjednu obavezu prema filmu Transformers: Revenge of the Fallen, prikazivanje Harryja Pottera je u IMAX 3D kinima započelo tek 29. srpnja 2009., dva tjedna nakon premijere.

Half-Blood Prince je po izlasku ostvario veliki uspjeh među kritičarima, ali i na kino blagajnama, postavivši novi rekord dnevne zarade. U samo pet dana, film je zaradio oko $394 milijuna, čime je postavio novi rekord u kategoriji petodnevne zarade. Ukupna zarada filma bila je nešto veća od $934 milijuna, čime je završio na drugom mjestu te godine, iza filma Avatar. Film je zaradio nekolicinu nominacija (uključujući i Oscar i BAFTA) i dobio nekolicinu nagrada, a postao je jedan od najbolje ocijenjenih i najhvaljenijih nastavaka serijala.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Jazbina, dom obitelji Weasley, postala je mjesto sastajanja članova reda prije nego je postala meta napada Smrtonoša. Na slici se mogu vidjeti Molly i Arthur Weasley te Nymphadora Tonks i Remus Lupin, sve članovi Reda feniksa.

Samo dva tjedna nakon što je završila radnja Harryja Pottera i Reda Feniksa, u ljeto 1996. Voldemort i njegove pristalice počeli su otvoreno djelovati i tako su uzrokovali opći kaos i paranoju u Britaniji, a na svoju su stranu uspjeli pridobiti čak i dementore. Zbog zahtjeva čarobnjačke javnosti s mjesta ministra magije smijenjen je Cornelius Fudge, a zamijenio ga je Rufus Scrimgeour.

Iste večeri kada započinje priča, Severus Snape položio je Neprekršivu zakletvu za majku Draca Malfoya, Narcissu, a svjedokinja je bila Bellatrix Lestrange. Snape se zakleo da će štititi Draca i pomoći mu da ostvari svoj zadatak, iako se u tom trenutku još uvijek ne znaju Dracove prave namjere.

Zbog povećane aktivnosti smrtonoša u Hogwartsu su pojačane sigurnosne mjere. Snape je dobio dugo željeni posao profesora Obrane od mračnih sila, a na njegovu ga je starom radnom mjestu zamijenio Horace Slughorn.

Harry i Ron nastavili su slušati Čarobne napitke za O.Č.I. zato što je Slughorn od učenika tražio samo ocjenu "I" iz ČAS-ova. Obojica su bila nepripremljena pa su se na početku školske godine koristili knjigama i sastojcima u vlasništvu škole. Tijekom prvog predavanja Slughorn je Harryju dao stari udžbenik koji je bio u vlasništvu "Princa miješane krvi". Knjiga je bila puna rukom pisanih bilješki zbog kojih je Harry na Čarobnim napicima bio bolji čak i od Hermione. Zbog svojih je odlično spravljenih napitaka dobio i bočicu Felix Felicisa, napitka koji onome tko ga ispije donosi neizmjernu sreću u određenom (manjem) vremenskom razdoblju.

Zbog promjena u ponašanju Harry sumnja da je Malfoy postao smrtonoša. Svoje sumnje povjerava Dumbledoreu, ali čini se da on uopće ne obraća pažnju na to. Kasnije otkrivamo da je Dumbledore povjerio Snapeu istragu o svemu tome.

Baš kad se činilo da će Ron i Hermiona prohodati, Ron je počeo izlaziti i bez srama ljubiti se s Lavender Brown, ali to je učinio zato što je saznao da se Hermiona ljubila s Viktorom Krumom. Zatim se Hermiona pokušala osvetiti Ronu tako što je na Slughornovu božićnu zabavu došla s Cormacom McLaggenom, ali je brzo požalila i provela je ostatak večeri skrivajući se od njega. Ron i Hermione svađali su se u velikom dijelu knjige, ali kad je Ron slučajno otrovan, odlučili su prekinuti svoju svađu.

U međuvremenu, Harry se ponovno našao u centru pažnje, a najviše su ga opsjedale djevojke. Nakon jedne metlobojske utakmice (koju je Harry propustio zato što je morao odraditi kaznu kod Snapea) Harry i Ginny su prohodali.

Albus Dumbledore (Michael Gambon) je još jednom demonstrirao svoje čarobnjačke vještine prilikom sukoba s inferiusima u spilji u kojoj je bio sakriven Voldemortov horkruks i tako potvrdio status jednog od najmoćnijih čarobnjaka u povijesti.

Dumbledore je počeo Harryju davati instrukcije, ili su barem neki tako mislili. Zapravo je ravnatelj Harryju pokazivao sjećanja na Voldemorta iz prošlosti. Kad je vidio posljednje sjećanje koje je pripadalo Slughornu i koje je Harry uspio iz njega izvući uz pomoć Felix Felicisa, Dumbledore je počeo teoretizirati o tome da je Voldemort podijelio svoju dušu na sedam dijelova, a da je šest dijelova pohranio u horkrukse kako bi došao što bliže besmrtnosti, a sedmi je dio ostavio u svojem tijelu. Iako su dva horkruksa već bila uništena (dnevnik Toma Riddlea i prsten Marvola Gaunta), Dumbledore je vjerovao da postoje još četiri horkruksa koja moraju biti uništena. Harry i on zaputili su se u potragu za jednim od njih (medaljonom Salazara Slytherina) i uspjeli su ga uzeti, ali je zbog toga Dumbledore bio jako oslabljen.

Profesor Severus Snape (Alan Rickman) bacio je novu sjenku sumnje na svoju vjernost kada je, prilikom napada Smrtonoša, ubio ravnatelja Dumbledorea i pobjegao s ostatkom Smrtonoša, izazvavši kaos u školi.

Dvojac je pri povratku ugledao Tamni znamen iznad Hogwartsa. Kad su došli do dvorca, iznenadio ih je Draco Malfoy. Dumbledore je paralizirao Harryja koji je bio pod svojim plaštom nevidljivosti i tako je svjedočio događajima na koje nije mogao utjecati. Zbog vremena koje mu je bilo potrebno da paralizira Harryja, Dumbledore se nije uspio obraniti pa ga je Draco razoružao. Otkrio mu je i da je pustio smrtonoše u Hogwarts koristeći se Ormarom za nestajanje iz Sobe potrebe.

Uskoro su stigli i ostali smrtonoše koji su poticali Draca da obavi svoj zadatak, ali je on ipak oklijevao. Stigao je i Snape koji je sve okončao i ubio ravnatelja kletvom Avada Kedavra. Smrtonoše su nakon toga pobjegli. Dumbledoreovom je smrću na Harryja prestala djelovati čarolija koja ga je paralizirala i ponovno se mogao micati. Odmah je krenuo za Snapeom koji se u kratkom dvoboju prije napuštanja Hogwartsa predstavio kao Princ miješane krvi.

Harry je uzeo medaljon po koji su se Dumbledore i on zaputili ranije tog dana i otkrio da je lažan. Unutra je našao poruku od nekoga s inicijalima "R.A.B." koji je ukrao pravi horkruks s namjerom da ga uništi što je prije moguće s nadom da će Voldemort ponovno biti smrtnik kad se jednom nađe sa sebi ravnim.

Školska je godina prekinuta i održan je Dumbledoreov pogreb na koji su došli brojni ugledni članovi čarobnjačke zajednice, a među njima i Rufus Scrimgeour. Minerva McGonagall postala je privremenom ravnateljicom Hogwartsa, ali se i ona i ostali učitelji boje da bi škola mogla biti zatvorena. I McGonagallica i Scrimgeour nakon pogreba pokušali su iz Harryja izvući informacije koje mu je dao Dumbledore, ali je on to zadržao za sebe.

Nakon pogreba, Harry je odlučio da se sljedeće godine neće vratiti u školu i da će se posvetiti potrazi za preostalim horkruksima i pobjedi nad Voldemortom. Za svoju je odluku rekao Ronu i Hermioni, i oboje je inzistiralo na tome da mu se pridruže u potrazi. Prekinuo je s Ginny zato što je smatrao da bi Voldemort mogao pokušati doći do Harryja preko nje. Knjiga završava Harryjevim razmišljanjem o tome kako će provesti još barem jedan sretan dan sa svojim prijateljima.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

Profesor Horace Slughorn (Jim Broadbent) na prvom je satu učenicima ponudio napitak Felix felicis kao nagradu za dobro obavljeni posao. Izradom ovog napitka, Slughorn je potvrdio svoje iznimne vještine, koje često nisu dolazile do izražaja zbog njegove plašljivosti. Inače, Slughorn je u knjizi imao bradu te je podsjećao na morža, ali kako glumac Jim Broadbent nije volio nositi bradu, lik je prikazan bez nje.

Christian Coulson, koji je mladog Toma Riddlea glumio u filmu Chamber of Secrets, izrazio je želju da glumi Voldemorta u flashback scenama;[1] Yates je rekao kao je Coulson, koji je tada bio blizu tridesete, prestar kako bi ponovio ulogu.[2] Jamie Campbell Bower, koji se pojavio u filmu Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, ranije je izjavio kako "drži fige" da će dobiti ulogu mladog Voldemorta.[3] Bower je, ipak, kasnije glumio mladog Gellerta Grindelwalda u filmu Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1. Ulogu mladog Voldemorta dobili su, na koncu, Hero Fiennes-Tiffin (dječak) i Frank Dillane (tinejdžer).

Helen McCrory se pojavljuje kao Narcissa Malfoy, Dracova majka i Bellatrixina mlađa sestra. McCrory je u filmu Order of the Phoenix trebala glumiti Bellatrix, ali je odustala zbog trudnoće.[4] Naomi Watts je navodno ranije dobila ulogu,[5] ali su to demantirali njezini agenti.[6]

I Clémence Poésy, koja je glumila Fleur Delacour, i Chris Rankin, koji je glumio Percyja Weasleyja, su izrazili želju za povratkom, ali njihovi se likovi nisu pojavili u filmu.[7][8] Nakon što je Bill Nighy izrazio želju za pojavljivanjem,[9] Yates je potvrdio kako će Nighy biti njegov prvi izbor za ulogu Ministra magije, Rufusa Scrimgeoura.[10] Scrimgeour je na koncu izbačen iz scenarija šestog filma, ali se pojavljuje u prvom djelu filma Deathly Hallows.[11]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Nagrada Kategorija Ishod Primatelj Izvor
Oscar Najbolja fotografija Nominacija Bruno Delbonnel
Nagrada Ceha scenskih umjetnika Izvrsnost u produkcijskom dizajnu Nominacija Stuart Craig [12]
BAFTA Najbolji produkcijski dizajn Nominacija Stuart Craig
Stephanie McMillan
Najbolji specijalni efekti Nominacija John Richardson
Tim Burke
Tim Alexander
Nicolas Aithadi
BAFTA Kid's Vote Najbolji film Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [13]
Digital Spy nagrada Najbolji obiteljski film Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [14]
Gouden Flip nagrada Najbolji film Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince
Nagrada Golden Reel Najbolja montaža zvuka Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [15]
Grammy Najbilja glazba Nominacija Nicholas Hooper
Hollywood Movie Award Hollywoodski film godine Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [16]
IFTA nagrada Najbolji sporedni glumac Nominacija Michael Gambon [17]
IGN Najbolji film fantastike Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [18]
MTV Movie Awards Najbolji film Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [19]
Najbolja glumica Nominacija Emma Watson
Najbolji glumac Nominacija Daniel Radcliffe
Najbolji antagonist Osvojeno Tom Felton
Najbolja globalna zvijezda Nominacija Daniel Radcliffe
National Movie Awards Najbolji obiteljski film Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [20]
Najbolja izvedba Nominacija Rupert Grint
Nominacija Daniel Radcliffe
Nominacija Emma Watson
People's Choice Awards Najbolji film Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [21]
Najbolji serijal Nominacija Harry Potter
Najbolja postava Nominacija Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson
Phoenix Film Critics Society Awards Najbolji obiteljski film Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [22]
RAAM Awards Film godine Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [23]
RAFA Awards Alan Titchmarsh Show nagrada za britanski film godine Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [24]
Glazba godine Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince
Najbolje korištenje britanskih lokacija u filmu Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince
Film godine (sponzor The List) Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince
Nagrada Satellite Najbolji film Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [25]
Nagrada Saturn Najbolji film fantastike Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [26]
Najbolji kostim Nominacija Jany Temime
Najbolji produkcijski dizajn Nominacija Stuart Craig
Najbolji specijalni efekti Nominacija Tim Burke
John Richardson
Nicholas Aithadi
Tim Alexander
Scream Awards Najbolji film fantastike Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [27]
Najbolja glumica u filmu fantastike Nominacija Emma Watson
Najbolji glumac u filmu fantastike Nominacija Daniel Radcliffe
Najbolji sporedni glumac Nominacija Rupert Grint
Najbolja sporedna glumica Nominacija Evanna Lynch
Najbolji antagonist Nominacija Helena Bonham Carter
Najbolji F/X Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince
Najbolji nastavak Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince
Holy Sh*t! - scena godine Osvojeno "Smrtonoše napadaju London"
Najbolja postava Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince
SFX nagrade Najbolji film Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [28]
Switch Live nagrada Najbolji flick Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [29]
Teen Choice Award (2009) Film ljeta - akcija/avantura Osvojeno Harry Potter and the Half-Blood Prince [30]
Teen Choice Award (2010) Najbolji film - fantastika Nominacija Harry Potter and the Half-Blood Prince [31]
Najbolja glumica - fantastika Nominacija Emma Watson [31]
Nagrada VES Najbolje slike u filmu Nominacija David Basalla
Emily Cobb
Tania Richard
[32]
Young Artist Award Najbolja sporedba glumica Nominacija Evanna Lynch [33]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Interview with Christian Coulson about "COS and HBP"”. Newsround. 23 February 2006. Pristupljeno 4 June 2007. 
  2. Vineyard, Jennifer (25 June 2007). Harry Potter Casting Call Could Help Ron Weasley Find Perfect Shade Of Lavender”. MTV. Pristupljeno 26 June 2007. 
  3. „Jamie Campbell Bowen”. Teen Vogue. 10 September 2007. Pristupljeno 11 September 2007. 
  4. „Exclusive: Narcissa cast in Potter 6”. Newsround. 9 November 2007. Pristupljeno 9 November 2007. 
  5. „Naomi goes potty”. The Courier-Mail. 24 July 2007. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-27. Pristupljeno 24 July 2007. 
  6. Adler, Shawn (25 July 2007). Harry Potter Casting Rumors Untrue, Say Actors' Reps”. MTV. Pristupljeno 25 July 2007. 
  7. „Harry Potter and the Half-Blood Prince Spoilers”. Ugo. 15 December 2008. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-27. Pristupljeno 15 December 2008. 
  8. „NR chats to GOF's Clemence Poesy”. Newsround. 17 November 2005. Pristupljeno 4 June 2007. 
  9. O'Sullivan, Michael (25 May 2007). „Underneath It All, He's Still Bill Nighy”. The Washington Post. Pristupljeno 4 June 2007. 
  10. Oat, Zach (August 2007). „Up Close: Harry Potter”. Wizard (190): 84. 
  11. „Bill Nighy to star in Harry Potter and the Deathly Hallows”. CBBC Newsround. 6 July 2010. Pristupljeno 6 November 2010. 
  12. „Art Directors Guild Announces Nominations for 2009 Film, TV, Commercial and Music Video Awards; Ceremony to Take Place 13 February”. Ajax World. 8 January 2010. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-27. Pristupljeno 9 January 2010. 
  13. „The BAFTA Kids' Vote”. British Academy of Film and Television Arts. 6 October 2009. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-17. Pristupljeno 4 May 2010. 
  14. Reynolds, Simon (5 October 2009). „Digital Spy Movie Awards 2009: The Winners”. Digital Spy. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-12. Pristupljeno 13 December 2010. 
  15. „2010 Golden Reel Award Nominees: Feature Films”. Motion Picture Sound Editors. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-16. Pristupljeno 4 May 2010. 
  16. „Hollywood Movie Awards 2009 Results”. Yahoo! Movies. Pristupljeno 18 October 2009. [ne navodi se u citatu]
  17. „IFTA Announces Nominees for the 7th Annual Irish Film & Television Awards”. Irish Film Board. 11 January 2010. Pristupljeno 12 January 2010. 
  18. „Movies Best Fantasy Movie 2009 – Harry Potter and the Half-Blood Prince”. IGN. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-10. Pristupljeno 4. 05. 2010. 
  19. Malkin, Marc (12 May 2010). „MTV Movie Awards: When Twilight & Betty White Collide!”. E! Online. Pristupljeno 13 December 2010. 
  20. „Nominees”. National Movie Awards. 26 May 2010. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-04. Pristupljeno 16 June 2010. 
  21. „People's Choice Awards Nominees & Winners:2010”. People's Choice Awards. Pristupljeno 3 May 2010. 
  22. „Phoenix Film Critics Society Awards Winners”. Phoenix Film Critics Society Awards. 22 December 2009. Pristupljeno 28 May 2010. 
  23. The 2010 RAAM Awards open the UK awards season[mrtav link]. Retrieved 23 June 2010.
  24. „Film Awards Winners – Film Of The Year”. Film of the Year. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-30. Pristupljeno 23 June 2010. 
  25. „2009 14th Satellite Awards”. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-08. Pristupljeno 23 June 2010. 
  26. „The 36th Annual Saturn Awards Nominations” (.doc). Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-01. Pristupljeno 3 May 2010. 
  27. Murray, Rebecca. „Spike TV's Scream 2009 Awards Nominees and Winners”. About.com. Arhivirano iz originala na datum 2009-09-05. Pristupljeno 4 May 2010. 
  28. „SFX SCI-FI Awards 2010 Winers: Best Film”. SFX. 1 January 2010. Pristupljeno 23 June 2010. 
  29. „BBC – Switch – Switch Live – Awards”. BBC. 8 November 2009. Pristupljeno 23 June 2010. 
  30. Coppersmith, Scott (10 August 2009). „Teen Choice Awards 2009: The Winners”. Fox. Pristupljeno 23 June 2010. 
  31. 31,0 31,1 „First wave of a "Teen Choice 2010" Nominees announced”. TheFutonCritic.com. 14 June 2010. Pristupljeno 30 June 2010. 
  32. „VES Announces Nominees for 8th Annual VES Awards”. Visual Effect Society. 19 January 2009. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-07. Pristupljeno 23 June 2010. 
  33. „31st Annual Young Artist Awards – Nominations / Special Awards”. Young Artist Awards. 11 April 2010. Pristupljeno 2 June 2010.