Bellatrix Lestrange

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bellatrix Lestrange
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Order of the Phoenix
Odlazak Deathly Hallows
Autor J. K. Rowling
Portratirao/la Helena Bonham Carter
Detalji
Vrsta čovjek
Spol žena
Starost 46/47 godina
Rođenje 1951.
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 2. svibnja 1998.
Ujedinjeno Kraljevstvo Hogwarts, Ujedinjeno Kraljevstvo
Obitelj obitelj Black
obitelj Lestrange
Bračni drug(ovi) Rodolphus Lestrange
Djeca Delphini
Ostale informacije
ŠkolaHogwarts
DomSlytherin
Krvčistokrvna
VjernostSmrtonoše

Bellatrix "Bella" Lestrange (1951. – 1998.) je bila čistokrvna vještica i smrtonoša, pripadnica porodice Black. Bila je posebno draga lordu Voldemortu, koji ju je zvao Bella. U filmu ju glumi Helena Bonham Carter.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Bellatrix je ime najsjajnije zvijezde sazviježđa Oriona, a ime joj znači "ratnica". Po Orionu je nazvan Bellatrixin tetak Orion Black. Bella je latinska riječ, a znači "lijepa". Lestrange dolazi od francuskog l'étrange. Black znači "crna".

Život[uredi | uredi kod]

Bellatrix je kćer Cygnusa Blacka III. i Druelle Black, sestra Andromede Tonks i Narcisse Malfoy, teta Nymphadore Tonks i Draca Malfoya, nećakinja Walburge i Oriona Black, sestrična Siriusa III. i Regulusa Arcturusa Blacka, žena Rodolphusa Lestrangea.

Bellatrix, njezin muž i njegov brat Rabastan, te Barty Crouch II. su bili smrtonoše te su uhvaćeni nakon Voldemortova pada. Barty Crouch I. im je predsjedao na suđenju, te su osuđeni na doživotnu kaznu u Azkabanu zbog mučenja porodice Longbottom.

1995. je Voldemort dobio novo tijelo te je pred svim smrtonošama izjavio da su najvjerniji bili Lestrangeovi. 1996. je oslobodio Bellatrix i ostale smrtonoše iz Azkabana.

U Odjelu tajni, u Dvorani proročanstava, Bellatrix je ubila Siriusa Blacka i mučila Nevillea, a Harry ju je zato pogodio kletvom Cruciatus. Nakon toga je došao Voldemort i borio se sa Dumbledoreom. Potom je zgrabio Bellatrix i poveo ju sa sobom. 1996. su Bellatrix i Narcissa otišli u Prelčev kraj Severusu Snapeu. Narcissa i Snape su napravili Neprekršivu zakletvu, a Bellatrix je bila svjedok. 1997. se preselila u kuću porodice Malfoy, gdje joj se pridružio Voldemort. Kopiju Gryffindorovog mača je Bellatrix stavila u svoj sef u Gringottsu. Kad su hvatači uhvatili Harryja, Rona i Hermionu, odveli su ih Bellatrix koja je mučila Hermionu i ubila vilenjaka Dobbyja. Hermiona je uzela Bellatrixinu vlas i napravila višesokovni napitak. 1998. je u Hogwartsu ubila svoju nećakinju Nymphadoru te se rugala kad je Minerva McGonagall plakala za Harryjem. Napala je Ginny, pa ju je ubila njezina majka Molly. Voldemort se razbjesnio i htio ubiti Molly, ali se Harry otkrio i ubio ga.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]