Hannibal Hamlin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hanibal Hamlin
Hannibal Hamlin

Hanibal Hamlin

Biografija
Datum rođenja (1809-08-27)27. 8. 1809.
Mesto rođenja Paris (SAD)
Datum smrti 4. 7. 1891. (dob: 81)
Mesto smrti Bangor (SAD)
Politička partija Demokratska stranka SAD
Republikanska stranka SAD

Hanibal Hamlin (engl. Hannibal Hamlin; Paris, 27. avgust 1809Bangor, 4. jul 1891) je bio američki političar koji je služio kao 15. potpredsednik Sjedinjenih Država u periodu od 1861. do 1865. godine, za vreme mandata predsednika Abrahama Linkolna, tokom Građanskog rata u Americi. Bio je prvi potpredsednik iz Republikanske stranke.

Pre nego što je izabran za potpredsednika, Hamlin je bio član Senata, Predstavničkog doma, i kratko kao 26. guverner Mejna.

Potpredsednički mandat[uredi | uredi kod]

Hamlin je postao potpredsednik 1861. Predsednika Linkolna nije upoznao sve do izbora. Mejn je bio prva država na severoistoku koja je prihvatila Republikansku stranku, tako da je politički savez Linkolna i Hamlina imao smisla u kontekstu regionalnog balansa. Hamlin je takođe bio dobar govornik, i poznat kao protivnik robovlasništva. Dok je služio kao potpredsednik, Hamlin nije imao puno uticaja u Linkolnovoj administraciji, mada se zalagao i za Proklamaciju o emancipaciji, i za naoružavanje crnaca. U junu 1864, republikanci i „ratne demokrate[1] su se dogovorili da formiraju Partiju nacionalne unije. Iako je Linkoln ponovo nominovan, ratni demokrata Endru Džonson iz Tenesija je odabran da zameni Hamlina kao kandidat za potpredsednika. Linkoln i Džonson su izabrani u novembru 1864, a Hamlinov mandat je istekao 4. marta 1865.

Hamlin i Linkoln nisu bili bliski prijatelji ali su imali dobar saradnički odnos. U to vreme običaji u Beloj kući nisu nalagali da potpredsednik stalno prisustvuje sastancima kabineta, i Hamlin nije uobičajeno posećivao Belu kuću.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Članovi Demokratske stranke koji su se zalagali za agresivniju politiku prema Konfederaciji.

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]