Thomas Jefferson

Izvor: Wikipedia
Thomas Jefferson
Thomas Jefferson

Mandat
4. ožujka 1801. – 4. ožujka 1809.
Potpredsjednik   Aaron Burr
George Clinton
Prethodnik John Adams
Nasljednik James Madison

Mandat
4. ožujka 1797. – 4. ožujka 1801.
Predsjednik John Adams
Prethodnik  John Adams
Nasljednik Aaron Burr

Mandat
22. ožujka 1790. – 31. prosinca 1793.
Predsjednik George Washington
Prethodnik  John Jay (v.d.)
Nasljednik Edmund Randolph

Rođenje 13. travnja 1743.
Sjedinjene Američke Države Shadwell, VA, Sjedinjene Države
(tada Ujedinjeno Kraljevstvo Britanska Amerika)
Smrt 4. srpnja 1826.
Sjedinjene Američke Države Charlottesville, VA, Sjedinjene Države
Politička stranka Demokratsko-republikanska stranka
Supruga Martha Jefferson

Potpis
Thomas Jefferson Signature.svg

Thomas Jefferson (13. 4. 1743. — 4. 7. 1826.) je američki pisac i državnik, poznat kao jedan od "Očeva osnivača" SAD.

Kao dijete virginijskih zemljoposjednika, Jefferson je bio jedan od glavnih ideologa američkog rata za nezavisnost i glavni autor Deklaracije o nezavisnosti. Nakon završetka rata bio je prvi ambasador nove nacije u Francuskoj. Po povratku je služio kao ministar vanjskih poslova u administraciji Georgea Washingtona. Godine 1797. je izabran za potpredsjednika SAD, a godine 1800. za predsjednika. Ponovno je izabran 1804. godine te se, po uzoru na Washingtona, povukao krajem drugog mandata.

Jefferson se, osim politikom, bavio arhitekturom i arheologijom.

Životopis[uredi - уреди]

Rođen je u Shadwellu, u državi Virginia, u obitelji plantažera. Studirao je na Sveučilištu William and Mary. Presudnu ulogu u njegovoj humanističkoj orjentaciji imao je njegovoj profesor filozofije William Small koji ga je orjentirao na izučavanje Lockea, Bacona i Newtona. Na sveučilištu Jefferson postaje član Flat Hat Club-a (prva tajna sveučilišna udruga na tlu SAD-a), čije ime danas nose sveučilišne novine. Poslije završetka dodiplomskog studija, studirao je pravo. Nakon nekoliko godina javne službe 1819. godine, Jefferson je prezentirao svoju viziju obrazovanja na Virginijskom sveučilištu, jednom od prvih sveučilišta na svijetu na kojima se obrazovni sustav potpuno odvojio od religijske doktrine. Od svog oca je naslijedio zemlju i robove, na kojoj je poslije sagradio svoj dom Monticello. 1771. je oženio udovicu Marthu Wayles Skelton i s njom otišao živjeti na svoje imanje, u djelomično završenoj kući u Monticellu, u kojoj su se rodile mnoge sjajne ideje.

Bio je izvanredan u pisanoj riječi, ali slab govornik. U 33. godini je napisao Deklaraciju o neovisnosti, a kasnije i Zakon o vjerskim slobodama, koji je stupio na snagu 1786.

Jefferson je 1785. naslijedio Benjamina Franklina na mjestu poslanika u Francuskoj. Njegove simpatije prema Francuskoj revoluciji dovele su ga do sukoba sa Alexanderom Hamiltonom dok je Jefferoson bio državni tajnik u vrijeme predsjednika Washingtona. Godine 1793. Jefferson je dao ostavku.

U to vrijeme jačaju dvije političke stranke, Federalisti i Demokrati-Republikanci. Jefferson je bio na strani Republikanaca zalažući se za veća prava država, a manje federalne ovlasti. Godine 1800. republikanski elektori u namjeri da iz vlastite stranke imenuju i predsjednika i podpredsjednika dali su jednak broj glasova Jeffersonu i Aaronu Burru. Nakon dugih rasprava Zastupnički je dom riješio slučaj i Jefferson je postao predsjednik. Taj je slučaj utjecao na kasniju izmjenu izbornih zakona u procesu biranja predsjednika.

Umro je 4. srpnja 1826., istog dana kad i John Adams. Pokopan je na svom imanju Monticellu. Na epitafu koji je sam odabrao piše:

“Here was buried
Thomas Jefferson
Author of the Declaration of American Independence
of the Statute of Virginia for Religious Freedom
& Father of the University of Virginia”

(“Ovdje leži Thomas Jefferson, autor Deklaracije o američkoj neovisnosti, zakona Virginije o vjerskim slobodama i otac Sveučilišta u Virginiji.”)

Prethodnik: Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
1801. - 1809.
Nasljednik:
John Adams
1797. - 1801.
James Madison
1809. - 1817.

Vanjske veze[uredi - уреди]