Autonomaška stranka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dalmatinski Autonomaši)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Autonomaška stranka (italijanski: Partito Autonomista), poznata i pod nazivom Automomna stranka, a među običnim narodom i pod nazivom tolomaši bila je politička stranka koja je u periodu od sredine 19. vijeka do 1918. djelovala na području današnje Dalmacije. Glavni joj je cilj bio očuvati posebni administrativni status tadašnje Kraljevine Dalmacije u okviru Austrijskog Carstva, a kasnije Austro-Ugarske, odnosno spriječiti njeno priključenje Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji.

Za ovo potonje se u Dalmaciji najviše zalagala Narodna stranka koja je okupljala hrvatske nacionaliste.

Autonomaška stranka je podršku uglavnom imala u primorskim gradovima, i to pretežno među pripadnicima inteligencije, srednje klase i birokracije, od kojih su se mnogi usvajanjem italijanskog jezika i koncepta dalmatinske nacije nastojali što je moguće više odvojiti od "barbarskog" južnoslavenskog stanovništva u siromašnom i nerazvijenom zaleđu Dalmacije.

Autonomaška stranka je dominirala političkom scenom Dalmacije do 1870-ih, kada zahvaljujući demokratskim izbornim reformama, ali i ekonomskim i demografskim trendovima, primat morala prepustiti narodnjacima koji sve više uživaju podršku ruralnog stanovništva i radničke klase. Do 1918. Autonomaška je stranka uspjela očuvati vlast jedino u Zadru, koji je nakon 1918. postao dio Italije. Do tog vremena veliki dio autonomaša je prigrlio italijanski iredentizam.

V. također[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

http://das-pad.yolasite.com/