Car Ling od Hana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Car Ling od Hana
Rođenje i smrt: 156–13. maj 189.
Ime porodice: Liu (劉; liú)
Osobno ime: Hong (宏, hóng)
Dinastija: Dinastija Han
Ime ere:
  • Jianning (建寧)
    168–172
  • Xiping (熹平)
    172–178
  • Guanghe (光和)
    178–184
  • Zhongping (中平)
    184–189
Posthumno ime:
(puno) 
Xiaoling (孝靈, xiào líng)

doslovno: "sinovski i nebrižan"

Car Ling od Hana, trad. kin. 漢靈帝;, poj. kin. 汉灵帝, py. hàn líng dì, wg. Han Ling-ti, (156 – 13. maj 189)[1] je bio kineski car iz dinastije Han. Bio je šukunuk cara Zhanga. Najpoznatiji je po tome što je za vrijeme njegove vladavine izbio veliki ustanak Žutih turbana.

Vladavinu cara Linga je obilježila dominacija korumpiranih eunuha na carskom dvoru i u državnoj upravi. Među njima se istakao Zhang Rang čija je klika od godine 168. uspjela u potpunosti potisnuti uticaj Dou Wua, oca carice majke Dou te njegovog glavnog saveznika, konfucijanskog učenjaka Chen Fan (陳蕃). Čak i kada je car Ling odrastao, to se nije promijenilo, s obzirom da ga nisu zanimali državni poslovi, nego se odao ženama i rasklalašenom životu. U međuvremenu su korumpirani i pohlepni državni službenici nametali sve veće poreze seljacima, izazivajući sve više protesta, a na kraju i oružanih pobuna. Car Ling je svemu tome dodatno doprinio prodajući državne službe za novac.

Zbog svega toga, posljednjih pet godina Lingove vladavine je obilježio ustanak Žutih turbana koji je, iako vojnički neuspješan, značajno oslabio dotadašnji autoritet dinastije i centralne vlasti, a što su iskoristili ambiciozni lokalni i regionalni vojni komandanti, kasniji gospodari rata. Nakon njegove smrti 189. jedan od njih, Dong Zhuo je preuzeo vlast u carskoj prijestolnici, učinivši Lingovog sina i nasljednika Xiana najobičnijom marionetom. Lingovu izuzetno lošu reputaciju su potvrdili i njegovi suvremenici, s obzirom da mu je dano posthumno ime "nebrižan", što je predstavljalo presedan u dotadašnjoj kineskoj historiji. Za njegovu smrt se službeno uzima da predstavlja početak kraja dinastije Han, odnosno početak perioda koji će završiti podjelom Kine na Tri kraljevstva.

Izvori[uredi | uredi kod]

Car Ling od Hana
Rođen/a: 156 Umro/la: 189
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Huan od Hana
Car Kine
168–189
Carica majka Dou (168–172)
Slijedi:
Princ od Hongnonga