Cheng Yu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Cheng Yu (142 - 221[1]), pravim imenom Cheng Li (程立), koje je promijenio u Yu (dosl. "uzdizanje sunca") nakon sna o suncu na vrhu Planine Tai, bio je jedan od glavnih savjetnika kineskog gospodara rata Cao Caoa, a kasnije i funkcionar na dvoru Caoovog sina Cao Pija za vrijeme Tri kraljevstva. Chen Shou, autor Zapisa Tri kraljevstva, opisuje ga kao izuzetno visokog čovjkeka (191cm) sa dugom i njegovanom bradom.[2] Bio je rodom iz okruga Dong'e u kapetaniji Dong (kraj današnjeg Liaocheng). Cheng je poznat po drastičnim metodama kojima je rješavao Cao Caove logističke probleme, pa je tako jednom odnosno Cao Caou savjetovao da nedostatak hrane - umjesto da Caovom neprijatelju Yuan Shaou pošalje taoce u zamjenu za zalihe žita - riješi ubijanjem zarobljenika i pripremanjem njihovog mesa za jelo[3] S druge strane je bio poznat i kao vrstan taktičar, čija je stručnost na kraju pomogla Cao Caou da konačno porazi svog dugogodišnjeg neprijatelja Yuan Shaoa i njegov klan na sjeveru Kine. Većina kineskih historičara ga smatra zaslužnim za stvaranje Kraljevine Wei, a jedini razlog zašto nije proglašen vojvodom je u njegovim kontroverznim metodama rješavanja nestašice hrane.

Cheng dobio postuhmno ime "Markiz Su," što znači Markiz Smirenosti.[4] Cheng Yu je imao sina po imenu Cheng Wu, koji je nastavio služiti u Kraljevini Wei.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 92. ISBN 978-90-04-15605-0. 
  2. "長八尺三寸,美須髯。" Description in SGZ, vol. 14.
  3. 世语曰:"初,太祖乏食,昱略其本县,供三日粮,颇杂以人脯,由是失朝望,故位不至公。" See Folklore of the time (《魏晋世语》), compiled by Guo ban.
  4. "剛德克就曰肅。執心決斷曰肅" Hardhearted or determined person might receive the posthumous title of "Su". Cheng qualified for both criteria. See Lost book of Zhou. Rules on assigning a posthumous name.

V. također[uredi | uredi kod]