Ma Teng

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Ma.

Ma Teng (? - 212)[1] je bio kineski vojskovođa, odnosno gospodar rata u vrijeme kraja dinastije Han. Pod svojom vlašću je držao provinciju Liang (涼州), zajedno sa svojim pobratimom Han Suijem. Njih dvojica su zajedno nastojala izboriti autonomiju provincije od centralne vlasti. Ma Teng je bio otac Ma Chaoa i stric Ma Daija, koji će kasnije služiti Kraljevinu Shu.

Iako je bio daleki potomak znamenitog vojskovođe Ma Yuana, Ma Teng je odrastao u relativnom siromaštvu. Njegov otac Ma Ping je bio niži službenik u Tianshuiju, ali je otpušten iz službe te je otišao živjeti među pripadnicima naroda Qiang. Tamo se oženio za Qiang djevojku, koja mu je rodila sina Ma Tenga. Mladi je Ma Teng mladost proveo kao drvosječa i narastao do za u to vrijeme impozantnih 184 cm visine. Kada su godine 184. njegovi sunarodnjaci 184. digli ustanak protiv lokalne vlasti, Ma Teng se pridružio miliciji koju je protiv ustanika organizirao Geng Bi, guverner provincije Liang. Nakon što je Geng Bi ubijen, Ma Teng se zajedno s drugim pripadnicima milicije priključio ustanicima, koje je vodio Han Sui. Ustanak je ubrzo ugušen od strane carskog generala Huangfu Songa, ali su tada već oslabljene carske vlasti ustanicima dale amnestiju i vojne činove u zamjenu za službu.

Ma Teng i Han Sui su nakon ubistva tiranskog kancelara Dong Zhua ispočetka podržavali novi režim Li Juea i Guo Sija, ali su se protiv njih okrenuli te pokušali zauzeti bivšu carsku prijestolnicu Chang'an, ali u tome nisu uspjeli.

Kasnije su se dva pobratima posvađala oko kontrole nad provincijom Liang, te otpočeli sukob u kome su ubijali članove svojih porodica. Cao Cao, koji je nakon bitke kod Guandua postao najmoćniji gospodar rata na sjeveru, svojim je posredovanjem prekinuo taj sukob. Ma Teng je nakon toga doveden u Caovu prijestolnicu Ye i imenovan komandantom Caove garde, dok je Ma Tengov sin Ma Chao ostao u Liangu sa Han Suijem. Kada su njih dvojica digli ustanak protiv Cao Caoa, Ma Teng je smjesta pogubljen.

U Romansi Tri kraljevstva je Ma Teng prikazan kao lojalist dinastije Han.

Porodica[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 650. ISBN 978-90-04-15605-0.