Behauddin Hadžimejlić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
šejh
Behauddin ef. Hadžimejlić
Rođenje1920., Vukeljići
Smrt18. prosinca 1996., Vukeljići
NacionalnostBošnjak
Titula2. Šejh-ul-mešaih
Prethodnikšejh Fejzulah ef. Hadžibajrić
Nasljednikšejh Mesud ef. Hadžimejlić
VjeroispovijestIslam

Šejh Behauddin ef. Hadžimejlić (Vukeljići, 1920.Vukeljići, 18. prosinca 1996.), bosanskohercegovački je teolog bošnjačkog porijekla, šejh nakšibendijskog, rifaijskog i kadirijskog tarikata, drugi po redu šejh-ul-mešaih.

Biografija[uredi | uredi kod]

Behauddin Hadžimejlić je rođen u Vukeljićima pored Fojnice 1920. godine, kao najstariji sin šejha Abdullatifa ef. Hadžimejlića, unuk šejha ̟Hasana ef. Hadžimejlića, praunuk šejha Mejli-babe. Osnovano obrazovanje je stekao pred svojim ocem, a nakon toga školovanje nastavlja u Travniku, u Elči Ibrahim-pašinoj medresi. Po završetku medrese, 1938. godine, radio je kao imam do odlaska u penziju. Radio je na izgradnji i obnovi raznih vjerskih objekata, kao i lokalne infrastrukture. Obnavio je i proširio tekiju u Vukeljićima 1957. godine. Pored nje obnavio je mnoge ranije zatvorene tekije, te učestvovao u otvaranju novih u Sarajevu, Jajcu, Foči, Malom Zvorniku i Tuzli.

Behauddin Hadžimejlić je postavljen za upravitelja tekije u Vukeljićima, 1961 godine. Hilafetnamu za šejha nakšibendijskog tarikata je dobio od svog oca i strica šejh hafiz Musa Kjazima ef. Hadžimejlića . U Jeruzalemu, Mesdžidu-l-Kudusu se 1964. upoznao sa šejhom Jusufom Buharijom. U Istanbulu 1969. u Ajni Ali Baba tekiji, dobiva hilafet od šejh Muhidin Ensarije za rifaijski i kadirijski tarikat.

Učestvovao u formiranju Saveza islamskih derviških redova, kao i u osnivanju Tarikatskog centra 1977. godine. Bio je aktivan i u radu komisija za obavljanje zikrova te u savjetima za formiranje i rad tekija i derviša. Obavljao je dužnost šejh-ul-mešaiha od 1990. do 1996. godine.

Umro je u Vukeljićima 18. decembra 1996. godine. Ukopan je u turbetu svoga djeda šejh Hasan Babe.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Tarikatski centar Šejh Behauddin ef. Hadžimejlić (pristupljeno 27. aprila 2020.)

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić
Šejh-ul-mešaih
1990.1996.
Slijedi:
šejh Mesud ef. Hadžimejlić