Adama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Adama
Nazret
Pogled na cestu Adis Abeba-Dire Dava koja prolazi kroz grad
Pogled na cestu Adis Abeba-Dire Dava koja prolazi kroz grad
Pogled na cestu Adis Abeba-Dire Dava koja prolazi kroz grad
Koordinate: 8°33′N 39°16′E / 8.550°N 39.267°E / 8.550; 39.267
Država  Etiopija
Visina 1,712
Stanovništvo (2005.)
 - Grad 228,623
Pozivni broj 22
Karta
Adama Nazret na mapi Etiopije
Adama Nazret
Adama
Nazret

Adama poznatija kao Nazret je grad u središnjoj Etiopiji, trenutno glavni grad regije Oromija, jedne od devet etničkih regija u zoni Misrak Šoa.

Grad leži na nadmorskoj visini od 1.712 m. između planina na zapadu i Velike rasjedne doline (Great Rift Valley) na istoku. Udaljen je oko 99 km jugoistočno od Adis Abebe na visini od 1.885 metara.

Prema podacima Središnje statističke agencije Etiopije za 2005., Adama je imala 228.623 od čega 114.255 muškaraca i 114.368 žena.[1]

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Adama je važno prometno središte Etiopije, jer leži na magistralnoj cesti koja povezuje Adis Abebu s Dire Davom. Velik broj kamiona koristi ovu prometnicu koja vodi do luka na Crvenom moru; Džibuti i Asab. Istina da se ova zadnja posljednjih godina više ne koristi, nakon Eritrejsko-etiopskog rata. Kroz grad prolazi i željeznička pruga Adis Abeba-Džibuti. Grad je sjedište Univerziteta, prijašnje Više škole za nastavnike tehnike.

Historija[uredi | uredi kod]

Car Haile Selasije preimenovao je grad u biblijski Nazaret, pa se taj naziv koristio do kraja 20. vijeka. Gradu je 2000 godine, službeno vraćeno prvobitno oromsko ime - Adama, iako se ime Nazret, još uvijek naširoko koristi.

Etiopska vlada je 2000 godine preselila regionalno administrativno središte iz [[Adis Abeba|Adis Abebe]] u Adamu, što je izazvalo velike kontroverze. Kritičari tog poteza (osobito Oromski separatisti) vjeruju kako je tim potezom vlada željela umanjiti značenje Adis Abebe (Finfinne kako je oni zovu) za Oromiju.[2] S druge pak strane, vlada tvrdi da je Adis Abeba loš odabir, jer se u njoj nebi mogle razvijati regionalne posebnosti; jezik, kultura i historija naroda Oromo.[3] Oromo narodna demokratska organizacija, dio vladajuće koalicije EPRDF, službeno je objavila planove 10. juna 2005 da se administrativno središte regije Oromija vrati u glavni grad Adis Abebu (Finfinne)[4] Jedini komentari opozicije na tu najavu su da je premještanje administracije u Adamu bio veliki gubitak vremena i novca.

Izvori[uredi | uredi kod]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Briggs, Philip. Guide to Ethiopia. Old Saybrook, Connecticut: Globe Pequot Press, 1995. ISBN 1-56440-814-0 (en)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]