55. festival igranog filma u Puli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Festival igranog filma u Puli
Film otvaranja Buick Riviera
Film zatvaranja Ničiji sin
Lokacija Pula, Hrvatska
Domaćin Pula Film Festival
Broj filmova 58
Datum festivala 19. srpnja 2007. –
26. srpnja 2007.
Jezik hrvatski/međunarodni
Službene webstranice

55. festival igranog filma u Puli je godišnji filmski festival održan u Puli, Hrvatska. Trajao je od 19. srpnja 2007. do 26. srpnja 2007. godine. Na festivalu je bilo prikazano 7 filmova u nacionalnom programu, 8 u popularnom i 15 u programu Europolis - Meridijani. Festival su pohodili članovi industrije, novinari i publika. Otvoren je sa svjetskom premijerom Buick Riviere Gorana Rušinovića, filmom utemeljenom na romanu Miljenka Jergovića, a zatvoren s Ničijim sinom Arsena Antona Ostojića.

Programi[uredi | uredi kod]

Nacionalni program[uredi | uredi kod]

Nacionalni program
Broj filmova 7
Jezik hrvatski

Nacionalni program 55. festivala donio je sedam filmova nekih od najnagrađivanijih hrvatskih redatelja, od kojih su čak šestorica dobitnici Velikih zlatnih Arena (Vinko Brešan, Zrinko Ogresta, Dalibor Matanić, Goran Rušinović, Tomislav Radić i Fadil Hadžić), a konkurirao im je redatelj najnagrađivanijeg novog hrvatskog filma Ta divna splitska noć Arsen Anton Ostojić. Ti redatelji ekranizirali su tri originalna filmska scenarija (Iza stakla, Tri priče o nespavanju i Zapamtite Vukovar), ali i četiri prozne ili dramske uspješnice (Ničiji sin i Nije kraj po dramama Mate Matišića, Kino Lika po zbirci priča Damira Karakaša i Buick Riviera po romanu Miljenka Jergovića).

Popularni program[uredi | uredi kod]

Popularni program
Broj filmova 8
Jezik engleski

Svi filmovi u Popularnom programu 55. Pule bili su također i hrvatske premijere.

Europolis - Meridijani[uredi | uredi kod]

Europolis - Meridijani
Broj filmova 15
Jezik crnogorski
češki
engleski
francuski
kineski
norveški
njemački
portugalski
ruski
talijanski

U četvrtom izdanju međunarodnog natjecateljskog programa Europolis – Meridijani, europski i svjetski filmovi konkurirali su za tri nagrade: Zlatne Arene za najbolji film, režiju i glumca ili glumicu.

Ovogodišnji program bio je posvećen žanru krimića, a cijeli se program odvijao na Kaštelu tijekom šest dana od 12. do 17. srpnja, pa je u stvari predstavljao festivalsku predigru glavnog programa koji je trajao od 19. do 26. srpnja. Svi su filmovi za vrijeme trajanja festivala reprizirani u obnovljenom Kinu Valli u kojem su se održale i premijere ostalih filmova iz međunarodne konkurencije.

Prvi pogled[uredi | uredi kod]

U programu Prvi pogled najavljeno je deset dugometražnih igranih filmova čije je financiranje odoboreno u 2008. godini. Svi su filmovi nastajali pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audio-vizualnog centra.

i dva debitantska filma:

S prethodnih natječaja preostalo je četiri filma koji su za vrijeme najave u programu Prvi pogledu bili dovršeni ili su čekali početak snimanja.

Hommage[uredi | uredi kod]

Prvi filmski festival - Revija domaćih filmova otvoren je 24. lipnja 1954. u pulskoj Areni. Povodom 55. obljetnice Festivala igranog filma u Puli i Vjesnikove nagrade Krešo Golik dodijeljene montažerki Radojki Tanhofer na 55. festivalu predstavljen je prvi hrvatski film ikad prikazan u pulskoj Areni Koncert Branka Belana, hrvatskog predstavnika na prvom filmskom festivalu 1954. godine.

DHF u Puli[uredi | uredi kod]

DHF u Puli
Broj filmova 10
Jezik hrvatski

Osim natjecateljskog programa u kojem sudjeluju hrvatski dugometražni igrani filmovi, Festival igranog filma u Puli tradicionalno priređuje još jedan program recentne hrvatske filmske produkcije. Stoga su u Puli prikazani nagrađeni radovi s Dana hrvatskog filma u Zagrebu.

Prije laureata Dana hrvatskog filma prikazan je dokumentarno-igrani film Zagorka Biljane Čakić Veselič.

Mala filmska škola profesora Baltazara[uredi | uredi kod]

Mala filmska škola profesora Baltazara
Jezik hrvatski

Ovaj program prvenstveno je namijenjen najmlađima u dobi od 7 do 12 godina kako bi sudjelovali u stvaranju kratkog animiranog filma. Program se održavao od 14. do 18. srpnja 2008. u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Teorijski dio radionica sadržavao je upoznavanje s osnovama filma i filmske umjetnosti, a praktični obuhvatio sve faze kreiranja filma: od razvoja ideje i scenarija preko izrade scenografije i prikupljanja rekvizita do samog snimanja i montaže.

Radionicu je vodio Zvonimir Rumboldt, akademski filmski i TV redatelj, asistent na ADU Sveučilišta u Zagrebu.

Pulska filmska tvornica[uredi | uredi kod]

Pulska filmska tvornica
Jezik hrvatski

Ova radionica izrade dokumentarnog filma trajala je od 12. srpnja do 10. kolovoza 2008. a vodio ju je Marko Zdravković-Kunac, dok je umjetnička voditeljica bila Biljana Čakić-Veselič. Radionica je bila podijeljena na dvije serije: predprodukciju i produkciju.

Pulska filmska tvornica je serija radionica koja ima za cilj pružiti sustavno znanje o izradi dokumentarnog filma, ukazati i otvoriti polaznicima unutarnje procese autora te realizirati konkretne filmove.

Pulica[uredi | uredi kod]

Pulica
Broj filmova 5
Jezik hrvatski

Ovaj novoosmišljeni festivalski program omogućuje svima, ali posebice najmanjima priliku uživati u igranim i animiranim filmovima za djecu. Svako jutro od 21. do 25. srpnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula vrtili su se dobri stari i još neotkriveni filmski biseri hrvatskih i inozemnih autora za djecu svih uzrasta.

Nagrade[uredi | uredi kod]

  • Ničiji sin redatelja Arsena Antona Ostojića osvojio je Zlatne Arene za režiju, specijalne efekte, ton, glazbu i najbolju glavnu mušku ulogu. Osim navedenih nagrada film je osvojio i nagradu Oktavijan.
  • Nije kraj redatelja Vinka Brešana osvojio je Zlatne Arene za kostimografiju, scenografiju, montažu i sporednu mušku ulogu. Film je također osvojio nagradu publike Zlatna vrata Pule.
  • Kino Lika redatelja Dalibora Matanića osvojio je Zlatne Arene za masku, najbolju sporednu žensku ulogu.
  • Iza stakla redatelja Zrinka Ogreste osvojio je Zlatnu Arenu za kameru, najbolju glavnu žensku ulogu.

U međunarodnoj konkurenciji dodijeljene su sljedeće nagrade:

Više informacija[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]