Šalvare

Izvor: Wikipedia
Hinduskinja iz Karačija snimljena oko 1870.

Šalvare (od turskog: şalvar = široke hlače[1], a to je u turski ušlo preko perzijske riječi za hlače szalwār) su tradicionalne vrlo široke uniseks hlače nalik na pidžamu raširene po Južnoj i Centralnoj Aziji koje su se vremenom kao i vrlo slične dimije proširile i po Osmanskom Carstvu i postale sinonim za oblačenje ala turca.

Šalvare su se po Indijskom podkontinentu često nosile zajedno sa gornjim dijelom - kamiz (nešto kao duga košulja - haljetak) taj komplet zove se Šalvar kamiz

Opis[uredi - уреди]

Šalvare su kao i dimije bile vrlo jednostavno krojene, - sa istom prednjicom i zadnjicom, bez ikakvih proreza i džepova, nešto šire u struku, a uže oko gležnjeva, iako je tu bilo i varijacija, po Indijskom podkontinentu nosile su se ravno krojene šalvare.

Porijeklo[uredi - уреди]

Šalvare su vjerojatno nastale u drevnom Iranu, za njih su prvi saznali Arapi kad su zauzeli Sasanidsku Monarhiju u 7. vijeku. [2]

Iz Irana su se raširile po Indijskom podkontinentu za vrijeme Mogulskog carstva u 16. vijeku, a nakon tog i po brojnim zemljama Osmanskog Carstva.

Rasprostranjenost[uredi - уреди]

Šalvare su bile dio narodne nošnje po južnoslavenskim zemljama Osmanskog Carstva; Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Slavoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji sve do kraja 19. vijeka. Nosili su ih podjednako i muškarci i žene, musliman, kršćani i Židovi, jedino što su za nemuslimane bile ograničene boje - to je mogla biti samo crna. [3]

Izvori[uredi - уреди]

  1. "şalvar" (engleski). Turkish Dictionary Net. http://www.turkishdictionary.net/?word=%FEalvar. pristupljeno 22. 1. 2013. 
  2. "Chalvar" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/104798/chalvar. pristupljeno 23. 01. 2013. 
  3. "Narodnje nošnje" (hrvatskosrpski). BosnaFolk. http://www.bosnafolk.com/sehara/nnosnje.php. pristupljeno 28. 10. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди]