Šablon:Istaknuti članak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Poster filma

Stalker (rus. Сталкер) je sovjetski SF art film iz 1979. u režiji Andreja Tarkovskog prema romanu Piknik pokraj puta braće Strugacki.

Film govori o ekspediciji koju vodi čovek poznat kao „Stalker“, koji vodi svoja dva klijenta — melanholičnog pisca koji traži inspiraciju i profesora fizike koji traži naučno otkriće— kroz opasnu pustoš do misterioznog zabranjenog mesta kaov„Zona”, gde navodno postoji soba koja ispunjava najskrivenije želje svake osobe koja kroči u nju. Film kombinuje elemente naučne fantastike sa dramatičnim filozofskim, psihološkim i teološkim temama. Kratko ošišan i kruto odeven Stalker takođe implicira političku alegoriju o totalitarnom društvu.

Stalker je prvobitno snimljen na filmu za koji je kasnije otkriveno da je neupotrebljiv i morao je da bude skoro u potpunosti ponovo snimljen sa novim direktorom fotografije Aleksandrom Knjažinskijem. Stalker je objavio Goskino u maju 1979. Po izlasku, film je bio kritikovan, ali je u narednim godinama prepoznat kao jedan od najvećih filmova svih vremena, a Britanski filmski institut ga je izlistao pod 29. u svoju listu „100 najboljih filmova svih vremena“. (Cijeli članak...)

Recentni istaknuti članci: "Smells Like Teen Spirit" · Pier Paolo Pasolini · Ling tosite sigure

Arhiva · Više izabranih članaka...