Zhizhi Chanyu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zhizhi Chanyu (kineski: 郅支單于, ruski: Шаньюй Чжичжи or Чжичжи-хан, Wade-Giles: Chihchih) (? - 36. pne.) bio je Chanyu ili poglavar naroda Xiongnu, koji se u drevnim kineskim spisima također zove i Luanti Hutuwusi, odnosno "Vrijedni princ Istoka".

Nakon smrti prethodnog Chanyua godine 60. pne. je među Xiongnuima izbio građanski rat. Godine 56. pne. je Zhizhi digao ustanak protiv prijestonasljednika, odnosno starijeg brata Jihoushana (Huhanye Chanyu). Do godine 54. pne. je uspio osvojiti najveći dio Mongolija|mongolske stepe, natjeravši Huhanyea da se skloni na jug i zatraži pomoć Kineza. Oni su Zhizhija protjerali na zapad, do Kangjua.

Kangjui su poslije uz Zhizhijevu pomoć napali i opustošli Wusun. Zhizhi je potom Kangjue natjerao da mu sagrade tvrđavu na rijeci Talas od koje je nastao moderni Taraz u Kazahstanu. Tamo je uspostavio državu koja se u zapadnoj historiografiji naziva "Zapadni Xiongnu".

Zhizhi je godine 42. pne. dao pogubiti kineskog izaslanika Gu Jia. Šest godina kasnije je poražen u bitci kod Zhizhija nastojeći obraniti svoju tvrđavu od kineske kaznene ekspedicije.

Kraljevske titule
Prethodi:
Uyan-Guidi

60–58. pne.

Chanyu Istočnih Huna
58–48. pne.

with contenders

Huhanye, 58–48. pne.

Chjuki, 57–56. pne.

Huge, 57–57. pne.

Cheli, 57–56. pne.

Utszi, 57–57. pne.

Slijedi:
Huhanye

48–31. pne.

V. također[uredi | uredi kod]