Wordsworth Donisthorpe

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
London's Trafalgar Square, deset sačuvanih sličica Donisthorpeovom filma iz 1890. godine

Wordsworth Donisthorpe (Leeds, 24. mart 1847 – Shottermill, 30. januar 1914) bio je engleski izumitelj, šahist, publicist i libertarijanski aktivist, najpoznatiji kao jedan od pionira filma na Britanskom Otočju.

Zamisao o bilježenju pokreta pomoću fotografije je dobio još za vrijeme studija, a već 1874. je uspio dobiti patent za uređaj koji je nazvao kinesigraph. [1] Njega, međutim, nije praktično primijenio sve do 1890. kada je počeo raditi sa svojim rođakom Williamom Carrom Croftsom. U međuvremenu je 1882. zajedno s Croftsom bio među osnivačima libertarijanske organizacije Liga za obranu slobode i vlasništva (LPDL), a 1885. je bio i među osnivačima Britanskog šahovskog društva.

Donisthorpe i Carr su sa svojim kinesigraphom godine 1890. uspjeli napraviti kratki film od 10 sličica zvan London's Trafalgar Square, koji se danas smatra prvim filmskim zapisom Londona. Pokušaji da organiziraju njegovo javno prikazivanje i razviju tehnologiju, međutim, nisu urodili plodom, dijelom zbog tehničkih problema, dijelom zbog ozbiljne konkurencije Edisonovog sistema kinetoskop, a na kraju je 1894. je Carr umro. Donisthorpe se nakon toga uglavnom preorijentirao na politički aktivizam, iako je sa sinom do smrti nastavio eksperimentiranje na usavršavanju filmske tehnologije i razvoju zvučnog filma.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Burns, R. W. (1998). Television: An International History of the Formative Years. London: Institution of Engineering and Technology. ISBN 0-85296-914-7. 

Bibliografija[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Principles of Plutology. London: Williams & Norgate. 1876. 
  • Empire and Liberty, a Lecture on the Principles of Local Government. London: Liberty and Property Defence League. 1886. 
  • Individualism, a System of Politics. London: Macmillan. 1889. 
  • Love and Law: An Essay on Marriage. London: W. Reeves. 1893. 
  • Law in a Free State. London: Macmillan. 1895. 
  • Down the stream of civilization. London: George Newnes. 1898. 
Online bibilografija