Wikipedija:Zašto postati korisnik?

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ne morate postati korisnik da biste čitali Wikipediju. Ne morate postati korisnik čak ni da biste uređivali članke u Wikipediji - bilo tko može uređivati svaki članak. Ipak, prijavljivanje ne stoji ništa, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Korisničko ime[uredi | uredi kod]

Kad se prijavljujete, trebate napisati korisničko ime (username). Sve izmjene koje napravite u srpskohrvatskoj Wikipediji dok ste prijavljeni kao korisnik bit će vezane uz vaše korisničko ime. To znači da će historija/повест stranice (ona poveznica na vrhu stranice) zauvijek zabilježiti da ste upravo vi doprinijeli stranici. Kad niste prijavljeni, izmjene se samo bilježe uz vašu anonimnu internetsku adresu (niz brojeva). Osim toga, možete vidjeti popis svih svojih doprinosa tako da kliknete na poveznicu prilozi/прилози, koja se vidi na najvišem izborniku kad ste prijavljeni.

Imat ćete vlastitu korisničku stranicu, gdje možete pisati o sebi i člancima koje ste uredili, napisali ili planirate da napišete. Iako Wikipedia ne služi tome da organizirate svoj homepage, slobodno stavite par svojih slika, pišite o svojim hobijima itd. Mnogi korisnici na vlastitu korisničku stranicu stave popis članaka kojima se najviše ponose ili bilježe poveznice koje su im važne.

Također ćete imati osobnu stranicu za razgovor, na kojoj možete razgovarati s drugim korisnicima. Nju možete vidjeti ako odete na svoju korisničku stranicu i kliknete na Razgovor o stranici na lijevom izborniku. Kad god netko napiše poruku na vašoj stranici za razgovor, dobit ćete obavijest o tome. Ako prilikom prijavljivanja upišete e-mail adresu, ostali korisnici vam mogu slati e-mailove, ali stvar ostaje anonimna - korisnik koji vam šalje e-mail ne zna vašu adresu. Ne morate upisati e-mail adresu ako ne želite.

Veća privatnost[uredi | uredi kod]

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve osobne podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego prije nje. Kako to? Kad niste prijavljeni, sve vaše izmjene bilježe se uz vašu internetsku adresu, što je niz brojeva. To znači da ostali korisnici mogu otkriti koji je vaš davatelj usluga Interneta, a mogu otprilike odrediti i vaš zemljopisni položaj. Ako na kompjuteru imate bilo kakav software s javnog servera, drugi ljudi mogu otkriti i druge stvari o vama. Sve to možete izbjeći tako da se prijavite kao korisnik, jer se onda vaša internetska adresa više ne vidi.

Više mogućnosti za uređivanje teksta[uredi | uredi kod]

Software MediaWiki (engleski opis: MediaWiki), na kojem se zasniva Wikipedia, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim korisnicima. Na primjer, prijavljeni korisnici mogu označavati izmjene kao "male".

Jedna vrlo važna osobina koju aktivni suradnici često koriste jest poveznica Spisak praćenja/Списак праћења na najvišem izborniku. Kao prijavljeni korisnik, na svakoj stranici imate poveznicu Prati/Прати. Ako je kliknete, ta se stranica dodaje vašem osobnom popisu praćenih stranica. Poveznica Spisak praćenja/Списак праћења prikazuje samo izmjene na tim stranicama (za razliku od poveznice Izmjene/Измене, koja prikazuje sve izmjene u srpskohrvatskoj Wikipediji). Tako ćete lakše znati što se događa sa stranicama koje vas zanimaju.

Samo prijavljeni korisnici smiju preimenovati stranice, a ta je djelatnost vrlo važna za strukturu i dosljednost Wikipedije.

Radi lakšeg snalaženja u članku, prijavljeni korisnici mogu koristiti i uređivanje odlomaka, što radite tako da kliknete na malu poveznicu [uredi] pokraj naslova dotičnog odlomka.

Opcije u MediaWiki[uredi | uredi kod]

Možete detaljno odrediti način rada za MediaWiki. Možete promijeniti izgled cijele stranice ako izaberete drugi stil prikaza (npr. "Cologne Blue"), možete izabrati izgled matematičkih formula, hoće li poveznice biti podcrtane, kolika će biti veličina prozora za upis, koliko stranica prikazati u Izmjenama/Изменама itd.

Status administratora[uredi | uredi kod]

Administratori (engleski opis: Administrators) mogu brisati stranice, zaštititi stranice od uređivanja, mijenjati zaštićene stranice i blokirati korisnike zbog kršenja pravila Wikipedije. Administratori izvršavaju volju wiki-zajednice na stranicama kao što je glasovanje za brisanje, koja još ne postoji na srpskohrvatskom. Naravno, samo prijavljeni korisnici smiju postati administratori. Ako želite uložiti zahtjev da postanete administrator, prvo morate neko vrijeme surađivati na Wikipediji bez prevelikih sukoba s drugima.

Ako želite postati administrator morate podneti zahtev na odgovarajućoj stranici.