Wikipedija:Korisnici

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Wikipedisti odnosno "korisnici" su osobe koje pišu i uređuju članke na Wikipediji, oni ujedno tvore aktivnu zajednicu Wikipedije.

Trenutni broj Wikipedista (to su registrirani korisnici sa svojim korisničkim imenom) je 210.568, i svakodnevno raste, a broj je daleko veći ako se tu ubroje i neprijavljeni korisnici, te oni koji Wikipediju svakodnevno čitaju, koriste kao izvor podataka u razne svrhe. Detaljan ispis korisnika se može vidjeti ovdje, a statistički podaci o Wikipediji ovdje.

Na Wikipediji postoje korisničke grupe, odnosno kategorije korisnika s određenim pravima koja toj skupini ili drugim korisnicima olakšavaju određeni rad na Wikipediji. Aktivni ispis korisničkih skupina i pripadajućih prava može se vidjeti ovdje.

Ukratko objašnjenje za pojedinu grupu:

Anonimni korisnici[uredi | uredi kod]

Korisnici koji nisu napravili nalog ili se nisu prijavili mogu da uređuju stranice koje nisu zaključane ili poluzaključane. Moraju da popune CAPTCHA ako žele da naprave izmenu koja uključuje dodavanje jedne ili više spoljašnjih veza. Ovi korisnici ne mogu da šalju slike.

Novi korisnici[uredi | uredi kod]

Novi korisnici su registrovani nalozi koji su stari manje od 4 dana. Pored ograničenja koja imaju anonimni korisnici, novi korisnici mogu da koriste korisnička podešavanja i šalju e-poštu drugim korisnicima.

Automatski potvrđeni korisnici[uredi | uredi kod]

Ovde spadaju korisnici čiji je nalog star više od 4 dana. Pored gore definisanih mogućnosti, ovi korisnici mogu da šalju slike, mogu da premeštaju stranice i uređuju poluzaštićene stranice.

Botovi[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Wikipedia:Botovi

Doprinosi korisnika koji imaju „bot“ korisničku grupu ne prikazuju se u skorašnjim izmenama ili spiskovima nadgledanja onim korisnicima koji nisu odabrali da prate takve izmene.

Administratori[uredi | uredi kod]

Pored mogućnosti koje imaju automatski potvrđeni korisnici, „administratori“ mogu da blokiraju i deblokiraju korisnike, brišu i vraćaju stranice, zaključavaju i otključavaju stranice, uređuju zaštićene strane, menjaju poruke interfejsa, gledaju obrisane strane i imaju pristup određenim posebnim stranicama.

Birokrate[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Vikipedija:Birokrate

Birokrate“ mogu da daju i oduzimaju određena ovlašćenja korisnicima. Naime, birokrate mogu da postavljaju ostale korisnike za administratore i birokrate, ali ne mogu da uklanjaju ta prava. Međutim, mogu da postavljaju, a i da oduzimaju prava „botova“, „vraćača“, „patrolera“ i „automatski patrolisanih“. Takođe mogu i da preimenuju korisnike.

Izborna komisija[uredi | uredi kod]

Korisnici koji se nalaze u „izbornoj komisiji“ (engl. boardvote) mogu da pristupaju posebnom interfejsu prilikom izbora za Vikimedijin odbor staratelja.

Stjuardi[uredi | uredi kod]

Stjuardi“ mogu da daju i oduzimaju korisnička prava bilo kom korisniku na bilo kom vikiju u okviru Vikimedija Zadužbine. Takvi korisnici postoje samo na meti. To rade, generalno, samo na projektima gde ne postoji korisnik koji bi to mogao da uradi. Ovo uključuje davanje administratorskih prava na vikijima koji nemaju birokrate, kao i uklanjanje administratorskih i birokratskih prava. Istorija takvih akcija može da se nađe na meta:Special:Log/rights.

Programeri[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Vikipedija:Programeri

Programer“ je zastarela korisnička grupa koja se sve manje koristi. Nekada se koristila za označavanje korisnika koji učestvuju u razvoju MedijaViki softvera, na kojem rade Vikimedijini projekti.

Vidi još[uredi | uredi kod]