Wikipedija:Huggle

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Huggle је програм намењен борби против вандализма и других неконструктивних измена по Викимедијиним пројектима, писан у C++-у уз помоћ Qt фрејмворка. Оригинално га је, у .NET Фрејмоврку развио Корисник:Gurch, који више није активан. Било ко може преузети Huggle. За коришћење потребно вам је право враћача.

Идеја иза Hugglea као алата против вандализма је омогућавање да Википедија остане отворена и бесплатна (омогућавање уређивања свима без ограничења), но чиста од вандализама.

Уз прегледање измена на Википедији, Huggle помаже корисницима у индентификацији неконструктивних уређивања и омогућава њихово брзо уклањање. Huggle такође користи и неколико механизама учења укључујући и глобалну белу листу (корисници који се сматрају поузданима) који се преузимају локално на рачунару.

Пре коришћења Hugglea, предлаже се читање изјаве о приватности(en), која садржи информације о томе како Huggle користи податке. ИРЦ канал овог програма, у сврхе корисничке подршке и развоја програма, доступан је на FreeNode-овом ИРЦ каналу #huggle

Где започети?[uredi | uredi kod]

Корисници би пре употребе требали прочитати упутства за коришћење(en) пре самог коришћења програма, како би постали упознати са баговима и могућностима програма.

Huggle није намењен новим сарадницима Википедије. Сви сарадници који желе користити алат морају бити упознати како решавати вандализме. Програм се може тестирати на https://test.wikipedia.org без посебних дозвола.

Након што су испуњени сви услови, Huggle се може преузети са meta:Huggle/Download.


Преузми Huggle

Верзије програма[uredi | uredi kod]

Тренутна стабилна верзија програма је Huggle 3.4.12.

Huggle се може користити на било којој вики која користи Медијавики софтвер. Погледајте meta:Project:Huggle/List (en) за списак Викимедијиних пројеката на којима можете користити Huggle.

Бета тестирање[uredi | uredi kod]

Ноћне надоградње - могуће је преузети неслужбене верзије Huggle-a за Виндоуз и Убунту са https://huggle.wmflabs.org/builds/. Надоградње излазе сваке ноћи, али не надограђују се аутоматски; требате их надоградити сами. Верзија за Виндоуз је ZIP датотека; распакујте га и покрените програм.

Омогућавање Huggle-а за друге пројекте[uredi | uredi kod]

Ако желите да Huggle буде омогућен за други пројекат, урадите следеће:

Спољашње везе[uredi | uredi kod]