Wikipedia:OTRS

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Logo OTRS sistema

OTRS (engl. Open-source Ticket Request System) je sistem obrade zahtjeva i primjedbi koje dobija Fondacija Wikimedia, kao krovna organizacija Wikimedia projekata, u koje spada i Wikipedia.

Pristigla pisma i elektronsku poštu uz pomoć "OTRS" softvera obrađuje tim pouzdanih urednika volontera (engl. Volunteer Response Team). Ova pisma se tretiraju kao poslovna tajna, te tokom obrade u njihov sadržaj imaju uvid samo članovi tima. Ona se bez odobrenja ne objavljuju već se čuvaju u OTRS-sistemu. Većina OTRS-dokumenata vezana je za autorska prava ili odobrenje objavljivanja medijskih i tekstualnih sadržaja.

Skraćenica OTRS se često koristi i kao brži naziv samog volonterskog tima, koji radi koristeći "OTRS" softver. Ovaj tim odabranih volontera ima za zadatak da reši pravne i druge probleme, zloupotrebe, i da na najadekvatniji način odgovori na javne primjedbe i zahtjeve.

Dobijanje osnovnih informacija[uredi kôd]

Grupa volontera je podeljena na osnovu njihovog iskustva i poznavanja tema, tako da se jedan deo pisama dobijenih preko "OTRS" sistema odnosi na pitanja čitalaca u vezi sadžaja članaka. Neke Wikipedije (na primer engleska) imaju "Kontaktirajte nas" link na glavnoj stranici. Odgovori od Wikipedije se mogu tražiti na gotovo svim jezicima nacionalnih Vikipedija.

Dobijanje dozvola[uredi kôd]

U mnogim slučajevima urednici traže pomoć od Wikipedije u posredovanju za dobijanje dozvole korišćenja neke datoteke u člancima koje pišu. Na primer neke slike nisu adekvatno licencirane, ili nema dovoljno dokaza da ih je poznati autor dao u javno vlasništvo. OTRS tim je službeni subjekt Wikipedije koji proverava ove licence i brine se da pismeni zahtevi vikipedijanaca budu valjani procesuirani. One slike i datoteke zatim, koje su prošle OTRS provjeru, bivaju označene ovim logoom, i mogu se bez bojazni od povrede prava koristiti na Wikimedijinim projektima. Originalna pisma sa zahtevom i odobrenjem se čuvaju u bazi OTRS, i mogu se pogledati na pismeni zahtjev.

Vidi još[uredi kôd]